Dags för kräftskiva – förbered dig som ett proffs! bild

Dags för kräftskiva – förbered dig som ett proffs!

Caroline Edström
Caroline Edström
Publicerad:

Augusti är här och kanske är du en av de som haft turen att bli bjuden på kräftskiva? Eller har ni i familjen bestämt att själva samla släkt och vänner till ett ordentligt sensommarkalas? Vad kul! Då finns det en del du behöver ha koll på. Här hittar du tipsen som kommer göra din kräftskiva lyckad!

När dillkronorna dignar i butikernas hyllor och frysboxarna fylls med kräftor är det dags – det är något av en självklarhet för många att augusti innebär kräftskivor. Men vad är det egentligen vi firar och varför? Att vara väl påläst är många gånger avgörande och varför inte glänsa lite extra på sensommarens fest?

Kräftskiva är en traditionell svensk fest

Kräftskiva är en traditionell svensk fest, nästan i stil med midsommar. Den infaller i samband med att kräftfiskesäsongen drar i gång och begreppet förekom första gången i Dagens Nyheter 1931. Ordet ”skiva” syftar här på bordsskiva, ett bord dukat med mat och dryckesvaror.

Ända sedan medeltiden har man ätit kräftor i Sverige, impulsen kom troligen från Centraleuropa. Från 1500-talet och framåt blev kräftan festmat för kungligheter. Första gången kräftor omnämns i skrift i Sverige var 1562 där kungen krävde att man skulle skaffa fram så många kräftor som möjligt inför hans syster Annas bröllop. Man vet även det odlades kräftor i de vattenfyllda vallgravarna runt Kalmar slott. På den tiden serverades kräftorna inte hela och kalla, utan de var varma då de var huvudingrediens i olika sorters färser och stuvningar.

I början av 1900-talet spreds sjukdomen kräftpest i Sverige vilket ledde till att de flesta populationer dog ut. Detta var startskottet för importen och detta har med åren lett till att kräftor blivit alltmer lättillgängliga. Detta kan ses som början för den traditionella svenska kräftskivan. Inledningsvis var det vanligare att den övre klassen firade denna fest, men på 1960-talet blev det vanligare bland alla samhällsklasser i Sverige. År 2006 importerades över 2 500 ton kräftor till Sverige. Huvudexportörer är Turkiet, Spanien och Kina, där Kina dominerar sedan 2011. Från Kina kom 2 000 ton enbart år 2009 till landet. Numera kan man köpa frysta kräftor året om, men många håller fortfarande på traditionen att inte äta kräftor före kräftpremiären.

Hur gör man då?

Bra, nu kan du glänsa med den historiska bakgrunden till en av våra mest älskade traditioner. Då återstår kanske det viktigaste. Hur långt innan kräftskivan måste man handla kräftorna? Hur äter man ens kräftor? Måste man sjunga? Oroa dig inte! Här får du tipsen som kommer rädda din första kräftskiva. Lycka till!

  • Hur mycket behövs?

Man behöver mellan 500 – 1 000 gram kräftor per person till kräftskivan. Det kan såklart variera beroende på hur mycket eller hur lite gästerna älskar kräftor.

  • Var ute i god tid!

Inför en kräftskiva är det viktigt att planera, du vill inte vara den som sitter och suger på frysta kräftor och äter upp halva västerbottenspajen själv. Ska du köpa frysta kräftor – tänk på att det tar tid att tina dem och lägga dem i ny kräftlag.

  • Hur tinar man kräftor?

Frysta kräftor blir bäst om de får tina i kylskåp i 48 timmar. I värsta fall kan du tina dem i rumstemperatur i ungefär ett dygn, men då tappar de en del av den goda smaken.

  • Koka egen kräftlag

Frysta kräftor blir ännu godare om du kokar en egen lag att lägga dem i. Det är enkelt och ger dem en fräschare och mer ”nykokt” smak. Häll den kalla lagen över de tinade kräftorna och låt stå i kylen 1 dygn.

  • Kräftskivan kräver pynt

Visserligen blir det både blött och slafsigt när man äter kräftor, men nog är dukningen viktig för det! För att inte tala om kräftpyntet. Papperslyktor, papperssolar, vimplar och färgglada lampor sätter stämningen. Satsa gärna på engångsprylar så slipper du stå och diska i dagar. Att äta kräftor är inte särskilt vackert och dessutom kan det bli en utmaning att bli av med lukten.

  • Tillbehören är allt

Faktum är att många föredrar tillbehören framför kräftorna, det är en sanning som är väl utbredd.

Så varför inte laga extra mycket tillbehör? Satsa på pajer och bröd med god ost. För att inte tala om efterrätten, som borde vara ganska mättande för de som inte hunnit få i sig så mycket av huvudrätten.

  • Lek och sjung!

Det är alltid bra att ha en lek eller två i bakfickan om man är värd för en fest. När stämningen behöver höjas eller om gästerna inte känner varandra är en töntig lek helt oslagbar! Och – det kommer att bli allsång, det är bara att gilla läget. Beroende på hur rutinerade dina festkompisar är kan det bli allt från en snabb ”Helan går” till ett 10-sidigt sånghäfte med gitarrkomp. Lägg ribban på en lagom hög nivå och ta kvällen som den kommer.

Ladda upp med myggmedel, servetter och en stor portion humor. Ta kvällen som den kommer och passa på att njuta av goda vänner och (förhoppningsvis) vackert sensommarväder. Lycka till!


Ladda fler nyheter