Minskad inflyttning tvingar kommuner till anpassning
Minskad inflyttning – Flera av Sveriges tidigare tillväxtkommuner, som under lång tid har sett en stabil befolkningsökning på runt 2 procent per år, upplever nu en kraftig avmattning. Kungälv är ett exempel där ett byggföretag till och med har valt att dra sig ur ett projekt, trots tidigare avtal, och istället betalat för att slippa bygga. Den förändrade situationen påverkar kommunernas planer på olika sätt.
I Varberg har kommunen valt att anpassa sig till minskad inflyttning genom att satsa på andra områden och prioritera investeringar där det behövs. Samtidigt har Nykvarn, en annan snabbväxande kommun, valt att dra ner på sin byggtakt. Trots tidigare prognoser om stor befolkningsökning ser man nu att det räcker med att bygga en enda ny förskola för att möta det kommande behovet.
I takt med att inflyttningen bromsar in, ser vi också stora variationer mellan kommunerna i landet. Vissa kommuner fortsätter att locka nya invånare i större utsträckning, medan andra ser en avsevärd minskning.
Förutspådd ökning men siffror visar minskad inflyttning och befolkning
Statistiska centralbyrån (SCB) hade förutspått att Sveriges befolkning skulle öka med 30 000 personer i år, men sommarens siffror visar en förvånansvärt låg ökning på endast 1 600 personer. Detta beror delvis på Skatteverkets uppdateringar av folkbokföringen, men den huvudsakliga orsaken är minskad invandring och ett kraftigt fall i antalet nyfödda barn.
I 180 av landets kommuner har befolkningen minskat under året, och tillväxten har också avstannat i kommuner som tidigare haft hög befolkningsökning, enligt en rundringning av Dagens Samhälle. Kungälv har hamnat på sjätte plats i en rankning över inflyttning i relation till kommunens storlek de senaste tre åren. Kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner (S) beskriver Kungälv som en attraktiv plats, särskilt för yngre och barnfamiljer, något som har bidragit till att stabilisera befolkningspyramiden. Under de senaste åren har ökningen legat på omkring 800–900 personer, men nu är förändring på gång.
– Vi kommer inte att ligga lika högt längre. Vi hade planerat för en ökning på 630 invånare i år, men den siffran måste justeras. Vi ligger nu på plus 280, säger Odhner.
På frågan om avstanningen i befolkningsökningen har kommit som en överraskning, svarar han:
– Nej, vi förväntade oss en nedgång inför 2030, men problemet nu är att det inte bara är en tillfällig nedgång, utan ett stopp i byggandet. Detta påverkar både jobb och skatteintäkter.
Odhner nämner också ett avtal från 2022 mellan kommunen och ett byggföretag om att uppföra runt 250 bostäder, varav några skulle användas i LSS-verksamheten. Ett halvår senare drog sig dock byggföretaget ur med hänvisning till marknadens osäkerhet. Tvisten avgjordes strax före sommaren med en förlikning där kommunen återbetalade 4,5 av de 14,5 miljoner företaget hade betalat för marken. Nu hoppas kommunen att ett annat företag vill ta över projektet.
– Det är en konstig marknad just nu. Företaget betalade alltså 10 miljoner för att slippa bygga, konstaterar Odhner.
Varberg försenar byggstart på grund av marknadsläget
Varberg är en annan snabbt växande kommun på västkusten som har stora stadsutvecklingsplaner. Kommunen bygger om järnvägen och flyttar hamnen för att skapa en ny stadsdel, Västerport, med 2 000–2 500 nya bostäder planerade över en tioårsperiod. Detaljplanen för den första etappen om 500 bostäder är klar, men projektet har försenats i två år efter överklaganden. Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens ordförande, säger att förseningen kan ha varit en välsignelse i förklädnad, då byggstart just nu hade varit svår att genomföra på grund av marknadsläget.
Varberg, som har haft en årlig befolkningsökning på 1,5 procent, planerar nu för en mer modest tillväxt på runt 600 personer per år. Det ger kommunen en chans att komma ikapp med andra investeringar, såsom utbyggnad av förskolor, menar Stenkil.
Nykvarn planerar att bromsa in byggtakten
Nykvarn, som har haft den största inflyttningen de senaste tre åren med en ökning på 6,4 procent, har också justerat sina tillväxtplaner. Kommunens centrum håller på att renoveras, men därefter planerar man att bromsa in. Prognoserna för befolkningen har sänkts från 14 200 invånare till under 13 000 till 2030, främst på grund av en minskad byggtakt. Nykvarnspartiet, som ingår i kommunstyret, är glada över utvecklingen och menar att det inte finns någon anledning att tävla om snabbast befolkningstillväxt i landet.
En ny förskola, som öppnar nästa sommar, beräknas nu täcka behovet för den närmaste framtiden. Kommunens ekonomichef, Fredrik Rönnlycke Westermark, anser att inbromsningen på byggmarknaden har sammanfallit väl med överklaganden och förseningar i andra projekt, vilket har resulterat i en oväntat balanserad situation.
– Vi har hamnat ganska rätt, och det är inte bara tack vare vår planering, säger han.
Källa: DS