Våra bästa råd inför en bostadsaffär
Letar du efter nytt boende och är det kanske dags att ansöka om ditt första bolån? Det kan vara en riktig djungel att lotsa sig fram bland bankernas olika villkor och har man inte erfarenheten så kan det kanske kännas som en oövervinnerlig utmaning. Bara lugn, vi ger dig våra bästa råd inför en bostadsaffär.
En bostadsaffär är den största affären du kommer göra
Att köpa bostad är troligtvis den största affären du kommer att göra. De senaste årens ökade krav på kontantinsats och amorteringar har knappast gjort det lättare att som ung få tillgång till nycklarna till sitt alldeles egna boende. Men om du väl känner att det nu är dags finns det många saker att tänka på.
Det pratas mycket just nu om räntesänkningar och inflation – mycket ser ut att ljusna och just nu är det ett guldläge att både köpa och sälja. Så, du har sökt runt lite på nätet och hittat den perfekta lägenheten. Vad gör du nu?
Kontantinsats
Sedan bolånetaket infördes år 2010 kan du låna upp till maximalt 85 procent av bostadens marknadsvärde, vilket innebär att du behöver betala minst 15 procent ur egen ficka. Det här kallas för kontantinsats och om du har möjlighet kan du självklart välja att betala en större del själv och låna mindre.
Lånelöfte
Innan du kan ge dig in i budgivningen behöver du ett lånelöfte. Detta är ett slags förhandsbesked från banken om hur mycket du får låna från dem för att köpa din bostad. Det hjälper dig alltså veta hur långt du kan gå i en budgivning och är en trygghet för dig, säljaren och mäklaren.
Ring runt!
Vann du budgivningen? Grattis! Det har visat sig att den som ringer flest banker också får bäst ränta. Hitta ett par olika och ställ dessa mot varandra. Försök hitta de som redan erbjuder rabatter på sina bolåneräntor. Prata med de bankmän som är villiga att förhandla och är intresserade av att få dig som kund. Ibland krävs det många samtal, men det ger också resultat.
Var öppen
Berätta direkt för de banker och bankmän du kontaktar vad du vill göra. Undvik diskussionen om du ska binda eller inte binda dina lån. Var rak – ”Jag vill pruta och förhandla ned mitt bolån!”
Inför en bostadsaffär – kom förberedd
Visa att du har gjort din hemläxa innan du har ditt bokade möte med banken. Ta med siffror från olika banker som du enkelt och förklarligt kan visa upp. Detta visar att du menar allvar och att du inte ger dig direkt. Ibland kommer du säkert också få höra att du har många UC-sökningar. Det är för att banken kan se om du varit på många banker och det finns ett väldigt enkelt svar på den kommentaren: ”Jag är en engagerad konsument och jag hoppas att banken är lika engagerad”.
Pruta stegvist
Det är svårt att kräva för mycket på en gång och för att kunna pruta ner din bolåneränta behövs det ibland att du lovar att flytta över andra saker till banken, såsom löne- och sparkonto. När du väl har hittat de två bästa bankerna så avsluta förhandlingen med att låta dem lägga bud mot varandra. På så vis ser du vilken bank som är mest angelägen om att ha dig som kund samtidigt som du får den bästa rabatten. Glöm heller inte att kräva avtalstid på din ränta, begär tolv månader även om du har en tremånadersränta. Och kräv ett skriftligt avtal över hur länge rabatten gäller, det ska alltid stå i pappret. Följ sedan upp kontinuerligt att banken håller sin del av avtalet.
Det har varit några tuffa år på bostadsmarknaden, både för den som vill sälja och köpa. Men nu när Riksbanken öppnar för ytterligare räntesänkningar samtidigt som inflationen sjunker så ser vi en ljusning i horisonten – just nu är det guldläge att göra den där affären du alltid drömt om! Med lite is i magen och tålamod kan du mycket väl lyckas förhandla dig till en bra affär. Tänk på att det viktigaste är att bostaden känns rätt, som sagt är det troligtvis ditt livs största affär. Att köpa sin första lägenhet är dessutom första steget in på bostadsmarknaden och när du väl är där finns det goda möjligheter att flytta till större efter några år. Lycka till med din bostadsaffär!