Sveriges största batteri byggs 280 meter under jord
Sveriges största batteri planeras byggas djupt under jord, nära Sorsele, vid Juktans kraftstation mellan Storuman och Sorsele. Kraftstationen ska byggas om till ett pumpkraftverk som kan lagra energi. Vattenfall siktar på att starta bygget om tre år.
– Vi skulle kunna ladda alla Sveriges elbilar tre till fyra gånger om, säger Vattenfalls vd Johan Dasht.
Under Storblaiken finns ett nätverk av tunnlar och stora bergutrymmen. Om några år ska 145 kubikmeter vatten per sekund pumpas genom en enorm turbin, hjärtat i Sveriges potentiellt största batteri.
Tunnlarna byggdes på 1970-talet, när Vattenfall testade ett pumpkraftverk mellan Storjuktan, Blaiksjön och Storuman. Efter avregleringen av elmarknaden blev verket ett vanligt vattenkraftverk eftersom driften inte längre var lönsam. Med den växande vindkraften ser Vattenfall nu möjligheter igen.
– Situationen har ändrats i Sverige med ökningen av icke-planerbar el, säger Johan Dasht och förklarar att stora batterier, som pumpkraftverk, är viktiga för att stabilisera elnätet.
Sveriges största batteri – elbehovet kommer öka kraftigt
Elbehovet förväntas öka kraftigt, särskilt i norra Sverige. Enligt Vattenfalls prognoser kommer elförbrukningen i norra Sverige överstiga produktionen före 2035 om inga utbyggnader sker.
– Vi har inte tid att vänta på kärnkraften, säger Johan Dasht.
Vattenfall planerar inga nya kraftverksbyggen utan vill effektivisera befintliga anläggningar.
– Vi har inga planer på att exploatera fler älvar, säger han.
Förutom Juktan har Vattenfall ytterligare tre expansionsprojekt som tillsammans kan öka elproduktionen motsvarande en kärnkraftsreaktor.
Kostnad: Nära tre miljarder kronor
Projektet är ute på remiss. Byggstart planeras till 2027 och driften ska vara igång 2032. Kostnaden för ombyggnaden beräknas till två till tre miljarder kronor. Något investeringsbeslut har ännu inte fattats.
– Det ser ut som ett lönsamt projekt, säger Johan Dasht.
Så fungerar ett pumpkraftverk
Pumpkraftverk använder två sjöar där den ena ligger högre än den andra och är förbundna med vattenledningar. När elproduktionen från vind och sol är hög och elpriset lågt, pumpas vatten upp från den lägre sjön till den högre. När elbehovet ökar och elpriset stiger, släpps vattnet från den övre sjön ner genom turbinerna, vilket genererar el likt ett vanligt vattenkraftverk. För att ett pumpkraftverk ska vara ekonomiskt hållbart krävs prisvariationer på elmarknaden, eftersom pumpningen uppåt förbrukar mer el än vad som genereras när vattnet släpps neråt.
Pumpkraft i Sverige idag
Sverige har idag tre pumpkraftverk i drift. Kymmen pumpkraftverk är det största, med en kapacitet på 55 megawatt. Juktan kan enligt planerna nå en kapacitet på 315 megawatt.
Källa: Vattenfall och Fortum