Räntan sänks igen – så påverkas du
Räntan sänks igen – Nu har Riksbanken åter igen meddelat att styrräntan sänks med 0,25 procent – och samtidigt öppnar man för ytterligare sänkningar under hösten. Men hur påverkar egentligen det här dig och hur ska du resonera kring nuvarande eller befintliga lån? Vi reder ut begreppen.
Riksbanken meddelade den 25 september att sänka styrräntan från 3,50 procent till 3,25 procent. Riksbanken motiverade beslutet med att inflationstrycket sjunkit under året och bedöms nu vara förenlig med en inflation kring 2 procent. Det påpekades också att om inflations- och konjunkturutsikterna står sig kan styrräntan även sänkas vid de två återstående penningpolitiska mötena i år. Det kan dessutom bli aktuellt med en sänkning med 0,5 procentenheter vid något av dessa möten.
Riksbankens besked innebär att bolåneräntorna med en bindningstid på tre månader förväntas sjuka med omkring 0,25 procentenheter i närtid. Vissa banker har redan justerat ned sina bolåneräntor eftersom förändringen var förutsedd och marknadsräntorna sjunkit i augusti. Det bedöms att bolåneräntorna kommer att fortsätta sjunka under hösten i takt med att Riksbanken fortsätter att sänka styrräntan.
Valet av räntebindningstid
Många bolånetagare funderar idag troligen på hur en ska göra med räntebindningen på sina bolån. Den senaste tiden har en stor majoritet valt rörlig ränta, med andra ord ränta med tre månaders räntebindning. En längre bindningstid kan vara fördelaktigt för den som vill bli av med viss osäkerhet över boräntan. Samtidigt kan inflationen och Riksbankens syn på lämplig styrränta överraska, vilket bidrar till osäkerhet i prognoserna på boräntorna. Är du som bolånetagare orolig för nivån på räntan och har små marginaler i din ekonomi kan det vara värt att fundera på att binda räntan under en viss tid även om du får betala lite extra för den säkerheten.
Att tänka på när räntan sänks
Vad som passar dig vet bara du – men tänk på att ett bostadsköp till stor del handlar om ett sparande. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare på din bank.
–Att räntan är på väg ned är något som gläder många bolånekunder som får lägre räntekostnader. Det man bör beakta är att Riksbankens räntesänkning inte automatiskt slår igenom på bolåneräntorna då de även påverkas av andra faktorer. Vi uppmuntrar bolånekunder att se över sina bolåneräntor och jämföra sin nuvarande ränta med räntan man kan få hos aktörer som erbjuder transparenta och förhandlingsfria bolån. Är man inte nöjd bör man överväga att flytta sitt bolån, säger Arvid Krönmark, VD Skandiabanken i en kommentar på bankens hemsida.