
Här är företagsviljan störst i Sverige
Sverige har upplevt en svacka i nyföretagandet de senaste åren. Under 2024 startades endast 57 393 nya företag i landet vilket var en minskning med 8,9 procent jämfört med året innan. Man får till och med gå tillbaka till finanskrisåret 2009 för att hitta en lägre nivå av nyföretagande. Trots den nedåtgående trenden finns det ljusglimtar och vissa kommuner och regioner uppvisar en betydligt starkare entreprenörsanda än andra. Vi tittar närmare på var i Sverige företagsviljan är som allra störst.
Vilka toppar nyföretagandet?
För att se var nyföretagandet är som starkast så finns det olika sätt att titta på statistiken. Skillnaden mellan att ha flest nya företag totalt och att ha störst andel nystartade verksamheter per invånare är något som är intressant att titta på. Stockholm stad är etta i rena tal men när man justerar för befolkningsmängd seglar andra kommuner upp i topp. Åre, Båstad, Borgholm och Strömstad finns med bland de tio främsta redan i siffrorna för 2024. Under perioden januari till februari 2025 ser trenden lika stark ut. Dessa kommuner har en något lägre total befolkning och ändå en stabil ström av nya bolag inom besöksnäring, detaljhandel och kreativa tjänster.
Branscher som blomstrar
En rapport från Tillväxtanalys pekar på att nyföretagandet under 2024 ökade mest inom tre branscher: IT-tjänster, konsultverksamhet och e-handel. Samtidigt har klassiska hantverksyrken återfått ett uppsving, vilket märks i flera mindre orter där antalet nystartade företag inom bygg- och snickeri vuxit markant. Det beror på att det finns en större efterfrågan på lokala leverantörer, särskilt när samhällsbyggnadsprojekt tar fart eller när turismen blomstrar.
En intressant detalj i statistiken för första kvartalet 2025 är att andelen unga företagare ökar i glesbygdsregioner. I Jämtlands och Värmlands län har flera kommuner fler registreringar från personer under 30 än vad man såg under samma period förra året. Åre kommun är ett exempel på hur god tillgång till nätverk, moderna coworkingmiljöer och bra möjligheter till distansarbete bidrar till att locka nya entreprenörer. Dessutom noteras en stark koppling mellan naturturism och nya affärsidéer, vilket passar orter med unika miljöer.
Någon universell framgångsformel syns inte men kommuner med tydligt stöd för nystartade verksamheter verkar ligga steget före. Fler bolag växer fram när det finns nätverk, god utbildningsnivå och en kultur som uppmuntrar nya idéer. Det är ingen slump att både Åre och Båstad ofta nämns i toppskiktet. Båda orterna har uppmuntrat entreprenörskap genom en kombination av lokala företagsföreningar och satsningar på handel och turism.
Framtiden för företagande
När man tittar på siffrorna för 2024 och det som hunnit registreras för 2025 framgår det att Sverige återigen är på väg mot en stabil och bred tillväxt i nyföretagandet. Vissa regioner tar större kliv än andra. Företagsviljan är störst där det finns möjlighet att kombinera lokala resurser, tillgänglig kompetens och ett näringsliv som stöder nya initiativ. Det är att förvänta sig att listan över vilka orter som är mest företagsamma kommer att förändras ytterligare när 2025 års siffror blir helt klara. Tjänster som Invozio, där egenföretagare och frilansare snabbt kan fakturera utan krångel, blir alltmer populära och gör tröskeln lägre för den som vill starta eget. Genom att effektivisera administrativa processer frigörs tid och energi till att utveckla affärsidéer, något som märks i kommuner där små verksamheter snabbt kan ta form och hitta sina första kunder.
Sverige har ett brett företagsklimat i stark utveckling och med stor drivkraft. Det går inte att säga något säkert om hur det totala året 2025 kommer att bli, men i stort finns det en optimism bland både unga och erfarna entreprenörer. Om fler kommuner kan ta vara på den lokala drivkraften och om rätt stöd finns för den som vill starta eget så skapas en positiv spiral där fler väljer att gå in i rollen som entreprenör.