Till Härjedalen

Äventyr i skidbacken för hela familjen

Härjedalen erbjuder ett imponerande fjällandskap, gnistrande snö och äventyr i skidbacken för hela familjen. Inbäddad i hjärtat av Sverige bjuder vi på upplevelser få andra platser kan ge. Vi har en mängd skidorter och stoltserar med sluttningar och skidspår för både nybörjare och erfarna åkare i alla åldrar. Från den pulserande atmosfären i Vemdalen till den stillsamma skönheten i Lofsdalen, bjuder varje ort på sin unika charm och skidåkning. Häng med oss när vi berättar mer om Härjedalens härliga skiddestinationer.

Skiddestinationer i Härjedalen

Funäsdalen

Funäsdalen är Sveriges tredje största skidområde och består av Tänndalen, Ramundberget, Tännäs och Funäsberget. Funäsdalen utmärker sig som en av de mest snösäkra skiddestinationerna. Tillsammans med Riksgränsen är det den ort i Sverige som får mest snöfall. Här är det mycket ovanligt att uppleva hård, våt snö - så pass att anläggningen erbjuder en natursnögaranti! Funäsfjällen blev år 2023 och 2024 framröstad till Sveriges bästa skidort av Freerides läsare, och har även blivit belönad till Skandinaviens bästa skidort!

I området kan du utforska 118 pister som nås via 34 liftar. Alla områden ingår i ett och samma skipass, och du kan enkelt pendla mellan dem med hjälp av skidbussen. Det finns pister som passar de flesta skidåkare oavsett nivå, och flera snowparks och stora hopp för de som söker äventyr. För nybörjare finns ett brett utbud av enklare pister att välja mellan, medan de som föredrar utmanande svarta backar också har gott om alternativ. En stor fördel är tillgången till lättillgänglig offpist-åkning.

 Ramundberget

I Ramundberget får besökaren en perfekt mix av upplevelser och skidåkarglädje nära norska gränsen. Anläggningen ligger vackert inbäddad i Ljusnans dalgång på 710 m meter över havet omgiven av en fjällvärld med över 30 toppar högre än 1000 meter över havet.

Ramundberget är en modern fjällanläggning med milslånga längdskidspår, 43 nedfarter, fyra barnområden och offpist åkning i fjällskogsområden. Besökaren kan välja mellan flera olika boendealternativ som hotell, lägenhet, stuga, vandrarhem eller campingplats. Här finns också restauranger, kaféer, lanthandel och en våffelstuga uppe på fjället. Alltså allt du kan tänka dig behöva när du är på skidsemester!

Tänndalen

Sedan 1932 har Tänndalen varit en populär skiddestination. Här finns hela 54 olika nedfarter, både ovan och nedanför trädgränsen. Den vackra fjällmiljön bjuder in till längdskidåkning, både på kalfjället och dalgången. Här finns också skiduthyrning, sportbutik, tre barnområden och två snowparks. För den matintresserade finns åtta restauranger och caféer att välja mellan. Gemensamt för alla restauranger är hög kvalitet och inspiration från fjällets smaktradition.

Tänndalens hemsida kan du läsa allt du behöver veta inför din skidsemester på anläggningen.

Lofsdalen

Lofsdalen är en familjefavorit och riktigt trevlig skidort. Här finns ett brett utbud av skidåkning för alla åldrar och nivåer. Med 25 nedfarter och 9 liftar finns det gott om möjligheter att utforska fjället, oavsett om du är nybörjare eller erfaren åkare.

Det är ingen hemlighet att barnen är i fokus på skidanläggningen. I Snölandet och vid Loffeliften finns skidlärare som även agerar som liftvärdar, redo att ge barnen värdefulla tips och råd för en rolig och säker dag i backen. I barnområdet kan barnen roa sig med lekar bland koner och figurer, åka skidkarusell, möta Lofsdalens maskot Loffe, utmana sig själva i skidåkning, utföra trick eller delta i spännande skattjakter. Den bekväma sittliften Lången Express tar hela familjen till både gröna och blå pister för härlig skidåkning.

Efter dagens skidäventyr väntar Aktivitetshuset med ett lekland, bowling och smakrika måltider i restaurangen, vilket ger familjen en perfekt avslutning på dagen.

Lofsdalen är också känt för sin snösäkerhet, vilket gör det till en pålitlig destination för skidåkning både slalom och längd, under hela säsongen. Dessutom bjuder den natursköna miljön runt omkring på fantastiska vyer och möjligheter till andra vinteraktiviteter såsom snöskoteråkning, snöskovandring och isfiske.

skidåkning i Härjedalen

Åk både utför och nerför i Härjedalen

Vemdalen

Vemdalen är inräknat i fyra härliga vinterdestinationer: Klövsjö, Storhogna, Vemdalsskalet och Björnrike.

Klövsjö

Klövsjö är en by som lockar med sitt mathantverk, vidsträckta landskap och utmanande skidåkning. Trots att byn har varit värd för många tävlingar genom åren, finns här också mjuka och fina backar som passar hela familjen. Inte långt från Klövsjö ligger Fettjeåfallet, ett av Sveriges högsta vattenfall. I byn finns en Ica-butik och besökare uppmanas att handla lokalt för att stödja den lokala näringen.

Storhogna

Storhogna, som ligger mer eller mindre uppe på fjället, erbjuder lättillgängliga upplevelser och leder. Här finns även Sveriges första fjällspa på Storhogna Högfjällshotell, komplett med en fantastisk vinterträdgård. Området har fina längdspår, turleder och vandringsleder, samt mjuka och fina pister för alpinskidåkning. Tack vare anslutningsliften till Klövsjö kan man också njuta av skidåkning på bägge orter.

Vemdalsskalet

Vemdalsskalet är pulserande med aktiviteter. Här finns områdets bästa after ski, ett brett utbud av restauranger och butiker, samt det största skidområdet med bekväma sittliftar. Till och med barnområdet har en sittlift för enkel åtkomst. Turistinformationen är öppen året runt och erbjuder personlig service samt souvenirer. Här finns också områdets största Ica-butik.

Björnrike

Björnrike är känt för sin perfekta skidåkning. Här finner man breda carvingbackar som passar åkare på alla nivåer. Björnrike är en favorit bland många barnfamiljer och på senare år har restaurangutbudet förbättrats med flera bra alternativ för både lunch och middag. En liten Ica-butik finns också tillgänglig för besökare.

Som du märker finns det nästintill oändliga möjligheter när det kommer till vintersport i Härjedalen. Vi hoppas du har fått inspiration till din nästa skidsemester – vart går din resa?

hund_harjedalen

Ta med hunden på utfärdsturen