Till Härjedalen

Naturupplevelser till fots

När våren och sommaren sveper in över Härjedalen förvandlas det snötäckta vinterparadiset till en enastående vacker fjällnatur. Med sina vidsträckta fjällvidder lockar Härjedalen vandrare i alla åldrar.

I Jämtland och Härjedalsfjällen sträcker sig vildmarken ut över det vidsträckta landskapet, alltid välkomnande för äventyrslystna själar. Från de majestätiska topparna i Sylarna till det fridfulla Helags och det förtrollande Vålådalens naturreservat, lockar dessa områden med en mångfald av möjligheter för vandrare. Här finner du ett myller av välmarkerade stigar och gott om platser för övernattning, där naturen är din främsta värd.

hjortron_harjedalen

Skogens guld smakar gott på fjället

Vandring för alla nivåer

Möjligheterna till variation är oändliga när det kommer till vandring i Jämtland och Härjedalsfjällen. Du kan välja att följa i fotspåren på de klassiska vandringslederna som Jämtlandstriangeln och Sylarna runt, eller ge dig ut på egna äventyr genom att korsa landskapet från Storulvån till destinationer som Vålådalen, Ljungdalen eller Ramundberget. Oavsett om du är en erfaren vandrare eller en nybörjare på fjället, finns det möjligheter som passar din nivå och dina önskemål. 

Men kom ihåg att i hela området bedrivs renskötsel, vilket innebär att det är viktigt att visa hänsyn till den lokala kulturen och naturen. Så när du utforskar dessa vidsträckta fjällmarker, ta med dig medvetenheten om att du delar detta land med dess ursprungsbefolkning och låt respekten för dess traditioner vägleda dina steg.

Här kan du få mer information inför din vandring.

 Observera dock att viss information på denna sida kan vara föråldrad till följd av de senaste förändringarna i marktilldelningen i Jämtland och Härjedalen. För att hålla dig uppdaterad om dessa förändringar och hur boendemöjligheterna påverkas, uppmuntras du att besöka den här sidan för mer information. Sidan uppdateras regelbundet för att hålla dig informerad om de senaste nyheterna.

Foto: Karl Vetergård

Vandra i Härjedalen/Jämtland

Vandra upp för imponerande topparna Helags och Sylarna

I öster möts du av de mjuka lågfjällen, där både fjällbjörkar och barrskog präglar landskapet. I väst reser sig kalfjällen stolt, med sina tillgängliga toppar som sträcker sig över både den svenska och norska gränsen. Men det är i hjärtat av Jämtland och Härjedalsfjällen som de verkligt storslagna upplevelserna väntar. Här möter du högalpina massiv, där klassiska leder, glaciärer och imponerande toppar som Helags och Sylarna tar andan ur dig. Från dessa områden är det också möjligt att utforska vandringsmöjligheter som sträcker sig över gränserna till Norge, vilket ger ännu mer variation och äventyr.

fiske_ljusnan

Fiske i Ljusnan

familj_fjallen_harjedalen

Hela familjen trivs på fjällen i Härjedalen