Till Svenljunga

Våra orter och byar

Vi har en vacker natur med många sjöar, goda möjligheter till rekreation, bra bostäder och god service. Kommunen ligger längst ner i söder i Västra Götalands län och gränsar till både Halland och Småland.

Vår kommun har omkring 10 700 invånare fördelade från norr till söder på en yta av 900 kvadratkilometer. I kommunen finns orterna Hillared, Sexdrega, Svenljunga, Örsås, Redslared, Revesjö, Roasjö, Holsljunga, Håcksvik, Överlida, Mjöbäck, Östra Frölunda, Mårdaklev och Kalv.

Våra orter och byar

Välkommen till Revesjö

Den gamla kyrkbyn Revesjö består av flera gårdar, många med lantbruk. Kyrkan i byn har anor från medeltiden. Här i det böljande landskapet har du närhet till servicen i Svenljunga centralort men bor tyst och ostört. Revesjöborna kan stoltsera med att ha Sveriges godaste smör som tillverkas av Revesjö Gårdsmejeri.

Välkommen till Roasjö!

Böljande odlingslandskap kantad av historiska inslag som domarringar och gravrösen. Här finns fyra populära vandringsslingor om totalt 25 kilometer. I byn hittar du den vackra röda träkyrkan och i bygdegården huserar den anrika skytteklubben från 1909.

Flygbild över Roasjö med kyrkan i mitten.

Välkommen till Sandsjön!

En sommarby som har utvecklats till populär plats för fastboende på kommunens gräns till Borås. Här vänder sig husfasaderna mot Lysjön och natur. Goda kommunikationer ligger vid husknuten. Från dansbanan sprids musiken under sommarmånaderna där många kärleksagor genom tiderna krossats och gått i uppfyllelse.

Det är nära till Lockryd, där det både finns restaurang, en stor blomsterbutik, en klädaffär, en affär med sommarmöbler, en obemannat livsmedelsbutik och mer som växer fram i området.

Flygbild över Sandsjön.

Välkommen till Sexdrega!

Gott utbud av service genom livsmedelsbutiken Larssons livs, kända för sina revbev. Här finns pizzeria, gym och ett föreningsliv av bredd med utbud av bland annat fotboll, ridning och boule! Goda kommunikationsmöjligheter för pendling. Här tillverkades den unika Sexdrega mousserande punsch och du hittar fortfarande den intakta spritutlämningslokalen från 1897, idag ett museum.

Flygbild över Sexdrega.

Välkommen till Strömsfors!

Brukssamhälle från 1800-talet som är under omvandling. Anrika disponentvillan har tagit ny form och fylls nu av bröllop, fester och möten. I brukslokalerna arrangeras publika evenemang av ideell förening. Husens arkitektur i Strömsfors präglas av sin tid och platsen ligger smidigt mellan Svenljunga och Tranemo.

Välkommen till Svenljunga tätort!

Centralorten bjuder både på service och upplevelser. Här finns vårdcentral, bibliotek, vår högstadieskola, ett naturbruksgymnasium, kommunhuset med kontaktcenter... och alla möjligheter för en aktiv fritid: lek- och aktivitetesparken Thilanderska parken, simhall och skatepark på Moga Fritid, shopping och restauranger runt torget, biomys på historiska men moderna Teaterbiografen, konstutställningar på biblioteket, flera promenadslingor såsom hälsans stig och kulturleden. Sommartid sker stora evenemang på torget: Allsång och Texasdagarna är ett måste.

Flygbild över Svenljunga tätort med friskvårdsanläggningen Moga Fritid i förgrunden.

Välkommen till Örsås!

Nära Svenljunga tätort och service men samtidigt på landet. Perfekt för fiskeintresserade, välj mellan strömmande vatten, sjöar och ädelfiske. Kinds Golfklubb ligger nära, bygdegården är fylld av aktiviteter och om sommaren fikar du hembakt i hembygdsgården vid sjön. Idyllen svärtas kanske lite av historien ”Mordbron” från 1500-talet där kärleksdramat mellan bröderna Eriksson och Sköna Magnhild slutade i tragik.

Flygbild över Östra Frölunda med kyrkan längst fram.

Välkommen till Östra Frölunda!

Ett av fyra samhällen i området Kindaholm. Medborgarhuset och ortens lokala gym eller populära samlingsplatser. Naturen och husen skvallrar om spännande historia i området med fästningsruiner från 1200-talet och förläggargård från knallebygdstiden.

Välkommen till Redslared!

Bygd med anor från 1500-talet där kyrkan och bygdegården står som centrala punkter. Redslaredsområdet är stort och utspritt och består av flera gårdar och hus. Naturens lung med närhet till service i Svenljunga centralort och goda kommunikationer. Önskar du dig nåd och lycka? Skänk då en slant i armbössan som står i närheten av kyrkan så kanske Herren dig belönar?

Välkommen till Mårdaklev!

Landsbygdsamhälle vid Ätran som erbjuder trygg uppväxtmiljö nära naturen. Kulturhistoriska miljöer där Klevs Gästgiveri sticker ut och utsiktsplatsen från Klevaberg i naturreservatet bakom Gästgiveriet! Enligt traktens gamla gumma kan du från berget, vid de rätta förhållandena, se en drake vars färdriktning spår snö eller tö under vintermånaderna. Dessutom finns här en fantastiskt discgolfbana i vacker natur.

Flygbild över Mårdaklev gästgiveri och discgolfsbanan.
Flygbild över Hillared.

Välkommen till Hillared!

Nära till Borås, bra kommunikationer och fina naturupplevelser. Här badar du i vackra sjön Såken som omges av vandringleden Såken runt. Hillared stoltserar med unika möjligheter till Öringfiske i Ätran. Bli medlem i idrottsförening, trailklubb eller samhällsföreningar. I Hillareds kyrkdörr vittnar de fem kulhålen om danskarnas invasion och sägner om gömt och aldrig hittat kyrksilver.

Välkommen till Holsljunga!

Känd för sin vackra strand med fikamöjlighet på campingens kafé. Här finns ett engagerat och välkomnande föreningsliv! I Holsljunga samlas bygdens träningssugna på det lokala gymmet. Här ligger också Bertas camping, Sveriges kanske vackraste rastplats? Rastplatsen ligger precis vid Holsjön där det enligt sägnen göms dyrbara kyrkklockor som sänktes under kriget mot dansken.

flygbild över Holjljunga.

Välkommen till Håcksvik!

Samhälle med starkt engagemang och ideell kraft. Här finns minigolfbana och loppis där du också kan hyra kanot och cykel. Drivkraften och idéerna har gjort att samhället har sitt egna bostadsbolag och såklart finns flera möjligheter till träning och motion i AJAB-hallen. Även i sägnerna om bygden hittas kreativiteten, som när bonden band fast kon på stugtaket för där fanns det gott om mat. Taket som tillhör stugan, Olofsbo, finns kvar än idag och är en utav flera kulturarv i området.

Flygbild över området kring Kalvs kyrka.

Välkommen till Kalv!

Ett av de mindre samhällena i kommunen men med stort utbud. Här i kanten av Kalvsjön finns både affär, drivmedelstation, camping med aktivitetsutbud, sommarkafé och vandrarhem. Det natursköna området gränsar till Fegens naturreservat, en attraktiv plats för naturälskaren!

Välkommen till Mjöbäck!

Västergötlands ”lilla Gnosjö” med tyngdpunkt inom byggbranschen som exempelvis Västkuststugan och Mjöbäcksvillan. Nära service och uppskattad livsmedelsbutik med det lilla extra. Bli aktiv inom fotbollsklubben, byalaget eller skytteföreningen. Mjöbäck nämns redan under 1300-talet och historier är fulla av hemligheter, varifrån kommer egentligen den gamla stenen som finns att se vid kyrkogården?

Flygbild över Mjöbäck.
Flygbild över Överlida.

Välkommen till Överlida!

Ett samhälle med stark textilhistoria precis vid vackra sjön Hallången. Pendlingsavstånd på en timme till flera städer som Borås, Falkenberg, Varberg och Göteborg. Här ligger förebilden för de lokala bankerna, Mjöbäcks Sparbank. Den uppskattade campingen Överlida camping bjuder på flera fritidsaktiviteter. I Överlida har kända textilprodukter formgivna av Carl Malmsten producerats och här fanns under mitten av 1900-talet Europas största hönsgård!