Till Vadstena

Ta del av en kreativ historia

Ta del av en kreativ historia.

I Vadstena befinner du dig mitt i historien, bland slott, borggårdar, kloster och medeltida byggnader. Den pittoreska och mysiga stadskärnan med kullerstensgator och gamla bevarade trähus är charmig, äkta och levande. En promenad genom staden tar dig genom flera århundradens historia och arkitektur, men också mysiga butiker och trevliga matställen. Shoppingen i Vadstena är unik och personlig, oavsett om du är intresserade av mode, inredning, antikviteter, hantverk eller byggnadsvård.

Mer än bara historia

Vadstena är så mycket mer än bara historia. Eldsjälar arrangerar här evenemang, aktiviteter och upplevelser med Vadstenas fantastiska omgivningar som scen och inspirationskälla. Ateljéerna och gallerierna trängs i stadskärnan och inbjuder till spännande möten. Kreativiteten tar sig uttryck i en stark hantverkstradition, kompetens och stolthet. Vadstenas spetsar har en särställning, men här produceras också glas, smide och andra konsthantverk. På slottet är en rockkonsert lika självklar som en operaföreställning. Återkommande sommarevenemang är uppsättningar av Shakespearfabriken och Vadstenaakademin men också medeltidsdagar, triathlonlopp och marknader. För både åskådare och utövare leder ofta vistelsen i Vadstena kommun till personlig utveckling, kreativitet och inspiration. 

Varierande och nära natur

I Vadstena är naturen varierande och påtagligt nära. Här finns fågelrika Tåkern, den vackra bördiga Östgötaslätten och så Vättern. Här bjuds på mat av lokalproducerade råvaror och besök på handelsträdgårdar och gårdsbutiker. Vadstenas vackra trädgårdar och stolta odlingstradition är erkänd.

Vättern inbjuder till bad, fiske, kajakpaddling och båtturer. Slätten är cykelvänlig och erbjuder slingrande småvägar mellan kyrkor och böljande sädesfält. Vätterviksbadet är långgrunt och barnvänligt, med cykelväg från centrum. Gästhamnen vid Vadstena slott är välkomnande och populär bland dem som färdas på Vättern och utmed Göta kanal.

Vid mytomspunna Ombergs fot bjuder Borghamn in till vila på vandringen mot Vadstena. I Borghamn har kalkstensbrytning och fiske varit huvudnäringar i snart tusen år. På Omberg finns fornborgar från folkvandringstiden. Den imponerande naturen på berget inbjuder idag till cykling vandring och äventyr med imponerade utsikt över Vättern. Berget korsas av Östgötaleden tillika Pilgrimsleden ”St Birgitta Ways” som visar vägen via Borghamn till Vadstena.


Rekreation och inspiration

Att Vadstena är en plats för både rekreation och inspiration har människor vetat i hundratals år. Den heliga Birgittas Klosterkyrka är ett av världens pigrimsmål. I kyrkan presenteras historien om den heliga Birgitta och här arrangeras också många musikevenemang. Pilgrimscentrum i anrika klosterområdet vårdar traditionen och håller sin dörr öppen för alla. Andra hittar det man söker på egen hand, genom yoga eller i spabadet. Särskilt vår och höst finns lugnet och utrymme för rekreation. Här mår man bra.

Vadstena har alltid varit en plats att förundras över, besöka, återkomma till, trivas och stanna på.

Vadstena har inte bara En historia – utan många. Och vi skapar dem tillsammans. Välkommen till Vadstena!


Bild