Upplev

Upplev Vadstena

I hundratals år har Vadstena varit en rekreations- och pilgrimsort vilket också speglas i utbudet av aktiviteter vart man än går. Hela klosterområdet med kyrkan, kungapalatset där klostermuseet ligger – arkitekturen i sig är fantastisk att bara ta in. Det gäller även för renässansslottet Vadstena Slott och de många kulturhistoriska byggnader som finns bevarade runtom i staden. Man befinner sig mitt i historien, en svindlande känsla!

Gammalt och nytt blandas

Med ömsint hand blandas det gamla med det nya – resultatet av kreativ kompetens, entreprenörsanda och brinnande engagemang. Butiker, restauranger och konstgallerier har öppet året runt. Att ta en promenad från det vackra Rödtornet och spatsera längs Storgatan med sin ständigt levande butiksskyltning är en behållning, och ett absolut måste i juletid när julbelysningen sitter uppe. En promenad som nu dessutom leder fram till ett helt nyrenoverat och moderniserat Rådhustorg.

Kulturellt och kreativt

Kulturlivet och kreativiteten som genomsyrar Vadstena kommer både från långt bakåtgående hantverkstradition dit Vadstena spetsar, och andra hantverk tillhör, men också från yngre spirande talanger, aktiva inom allsköns konstformer. Vadstena Akademien är en merit för talangfulla operasångare som kanske börjat via Sång- & pianoakademin medan Vadstena Folkhögskola för kulturvårdstraditionen vidare. Konstnärer trivs i Vadstenas inspirerande miljöer.

Naturen är alltid nära

Naturutbudet är stort omkring, men också i Vadstena, som är väldigt mycket Vättern. Ta en höstpromenad från fyren i gästhamnen, längs strandpromenaden förbi slott- och klosterområdet i färggrann höstskrud. Eller varför inte ett vinterbad på morgonen, endast ett stenkast från stad och torg. Här finns paddlingsmöjligheter och fiske. Tåkern, en av Nordeuropas mest betydelsefulla fågelsjöar och inte minst Omberg, Östergötland högsta berg och natursköna vandringsleder strax utanför staden. När årstiden tillåter finns här också en slalombacke. Missa inte att besöka Borghamn, en gammal kalkstensbrytning och fiskeby på norra sidan av berget.

Unna dig ett besök i Vadstena, en kreativ historia, i nutid och framtid!

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild