Nya bostadstrenden 2021 bild

Nya bostadstrenden 2021

Publicerad

Man brukar säga att ”läget” är allt när man letar efter bostad. Men enligt en ny undersökning syns ett trendbrott i bostadsmarknaden 2021.

Sveriges bostadsrättscentrum (SBC) har tagit tempen på bostadsmarknaden och ser nya behov formas. Allt fler spenderar tid hemma vilket ökar behovet för en större boendeyta. Tidigare har läget varit det viktigaste med närhet till jobbet. Men i spåren av pandemin då allt fler jobbar hemifrån växer behovet av yta, och att kunna sitta avskilt för det ändamålet.

Allt fler flyttar från storstäderna

Marie Östlund, bostadsrättsspecialist på SBC förutspår att allt fler kommer flytta ifrån storstäder, dit man kan få större bostadsyta för samma peng. Man ser att behoven för fler kvadratmeter yta, balkonger eller uteplats ökar, då allt fler har sitt kontor i sin bostad. Man vill helt enkelt få så mycket boende som möjligt för pengarna.

En annan trend är digitaliseringen av boendemarknaden. Allt fler visningar blir digitala, och köparen kan teckna avtal för sitt nya boende digitalt. Marie tror att det kommer bli allt vanligare att mäklaren eller annan besiktningsman undersöker bostadens skick innan avtal skrivs på.

Kontorslokaler blir bostäder och allmänna ytor i bostadsrättsföreningar blir ”kontor”

Enligt Marie kan vi framöver se kontorslokaler byggas om till bostäder, då vi blir allt mer hemmabundna. Även bostadsrätter kan tänkas bygga om och optimera ytor i föreningen. Ett behov av en avskild arbetsplats i hemmamiljö kan göra att föreningar ser nyttan i att bygga en ”co-working-yta”.  Ofta finns det oanvända ytor i en förening som enkelt kan komma till användning, och innebära en ytterligare intäktskälla.

Källa: https://www.di.se/nyheter/experten-ser-trendbrott-pa-bomarknaden-skiftat-otroligt-fort-pa-kort-tid/