Historisk ökning av matpriser – så kan du få pengarna att räcka längre bild

Historisk ökning av matpriser – så kan du få pengarna att räcka längre

Publicerad

Priserna på livsmedel har stigit med över 20 procent det senaste året, det visar SCB:s Konsumentprisindex (KPI). Inte sedan början av 1950-talet har matpriserna ökat så mycket på ett år i Sverige. Samtidigt som det nu pågår diskussioner mellan regeringen och de stora matkedjorna om hur handeln kan bidra till att stoppa prisökningarna finns det all anledning att som konsument tänka över konsumtionen för att fortsätta ha råd med god och näringsrik mat.

– Under 1970- och 80-talen ökade livsmedelspriserna också mycket, men inte lika snabbt som de gör nu. Vi får gå tillbaka till 1951 för att hitta den senaste tolvmånadersperioden då matpriserna ökade med över 20 procent, säger John Eliasson, prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Matpriserna har ökat – framförallt grönsaker

Prisutvecklingen på livsmedel är bred, men några undergrupper sticker ut: Fetter, ägg och mejeriprodukter har alla stigit med över 30 procent i pris det senaste året. Den senaste månaden steg grönsakspriserna mest.

– Priserna på grönsaker brukar stiga i februari, men inte så här mycket. Till exempel gick priset på blomkål upp med 48 procent i februari jämfört med januari. Tomater ökade med närmare 38 procent och paprika med nästan 34 procent, säger John Eliasson.

Prisökningen, som till största del är ett resultat av inflationen, har haft stor effekt på familjers privatekonomi och många hushåll har svårt att få pengarna att räcka till. Regeringen träffade för ett par veckor sedan de stora matjättarna för samtal – men en aktör har valt att sticka ut hakan lite extra. Med start den 27 mars sänker Lidl priser på ett stort antal varor och de nya priserna kommer att gälla i minst två månader.

– Vi kommer fortsatt att erbjuda starka kampanjer men vi har ni, i nära samarbete med våra leverantörer, kommit överens om att sätta nya lägre priser på över hundra varor i alla våra butiker, säger Jakob Josefsson, Sverigechef Lidl i ett pressmeddelande.

Tips på hur du kan sänka dina matkostnader

Nu hoppas många på att övriga butiker väljer att se över sina priser – många hushåll har haft en tuff start på året med ökade kostnader inom de flesta budgetposter. Fram till dess att marknaden stabiliseras finns det dock några saker man själv kan göra för att få lönen att räcka hela månaden. Här följer några tips på hur du kan sänka dina matkostnader.

1. Planera inköpen

Planering är A och O när du vill hålla kostnaderna för mat nere. Sätt dig ner i lugn och ro och gör en veckomatsedel – utgå från aktuella kampanjer i matbutikerna. Gå igenom vad som redan finns hemma och skriv ner vilka livsmedel som ska köpas in. Se till att inte vara hungrig när du gör planeringen – då är det lättare att sväva ut.

2. Handla i säsong

Köp frukt och grönt efter säsong – det är både billigare och mer miljövänligt. Undvik därmed frukt och grönsaker som behöver importeras – du kommer att uppskatta de när det väl är dags.

3. Gör storkok

Laga extra mycket mat och frys in färdiga måltider – ta även med matlåda till jobbet. Högrev, bog och bringa passar extra bra att använda till grytor, låt det puttra i flera timmar så blir det oemotståndligt mört. Fyll ut med bönor, linser och rotfrukter som är både billigt och mättande.

4. Handla svinnsmart

Att minska på matsvinnet är både bra för miljön och plånboken. Ofta sänker affärerna priser på mat där utgångsdatumet är nära – passa på att köpa köttfärs och annat som är nedsatt i pris. Det du inte använder med en gång kan du frysa in. Vissa butiker har även speciella kylar med svinnsmart mat, besök matbutiker nära dig för att se hur och när de sänker priserna på färskvaror.