Stora prisskillnader på fritidshus bild

Stora prisskillnader på fritidshus

Publicerad

Med påsken runt hörnet och löften om varmare dagar vaknar intresset för ett eget fritidshus till liv igen för många efter vintern. I förra veckan släppte Fastighetsbyrån en analys om prisutvecklingen som nu verkar ha avstannat efter pandemiårens rekordintresse.

Under pandemiåren sköt intresset för en egen sommarstuga eller fjällboende i höjden med nya rekordpriser som resultat – priserna ökade med så mycket som 40 procent. Nu har trenden vänt och priserna har under de senast tolv månaderna i stället sjunkit med 3 procent, det visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik sammanställd av Fastighetsbyrån.

Med räntehöjningar, ekonomisk oro och stigande elpriser har intresse svalnat, även om det tydligt skiljer sig åt mellan olika län och kommuner. På fem års sikt har priserna ökat med 40 procent på riksnivå. Tittar man på ett års sikt har priserna sjunkit med 3 procent och genomsnittspriset för ett fritidshus i Sverige är nu 2 337 938 kronor.

– Fritidshus var stekhett under pandemin men nu har vi en helt annan situation, där framför allt höga räntor och energikostnader dämpar efterfrågan. Troligtvis kommer fritidshusmarknaden i år att präglas av få affärer, avvaktande konsumenter och sannolikt en viss prisnedgång. Har man bra marginaler och möjlighet att köpa så kan det vara ett bra läge nu. De historiskt stora skillnaderna mellan olika län och kommuner visar också att lokala förutsättningar påverkar mycket. Säljare och köpare bör göra ordentligt med research för att ha bra koll på just det aktuella området, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, i ett pressmeddelande.

Jönköpings län är populärast

I jämförelse mellan länen toppar Jönköpings län listan på fem år med en ökning på hela 98 procent. Inget annat län kommer i närheten av den ökningen, tvåa är Jämtland som ökat med 61 procent – tätt följt av Dalarna med 60 procent.

– Jönköping med omnejd är centralt placerat i de södra delarna av Sverige, vilket attraherar folk från stora delar av landet. Det är ett lagom avstånd att ha ett fritidshus på helt enkelt. Sen har vi närliggande sjöar och fin natur med de småländska skogarna som också tilltalar många. Dessutom ser vi att Jönköpings län prismässigt ligger under rikssnittet. Så kombinationen av den centrala mittpunkten, fin natur, flertalet sjöar och ett ”fortsatt” rimligt pris trots prisutvecklingen senaste åren gör Jönköping till en härlig plats att köpa fritidshus på, säger Evelyn Daniel, fastighetsmäklare och franchisetagare på Fastighetsbyrån Jönköping i ett pressmeddelande.

Lägst prisökning sett över en femårsperiod har det varit i Norrbotten med 19 procent.

Största prisökningen på fritidshus i Örkelljunga

Örkelljunga i Skåne är den kommun i landet som har haft den största prisökningen de senaste fem åren med hela 125 procent. Därefter följer Avesta och Hedemora, båda kommuner i Dalarna, som ökat med 113 procent vardera. Längst ner på listan hamnar Karlstad kommun i Värmland där prisutvecklingen varit negativ och backat med 20 procent de senaste fem åren.

– I Örkelljunga köper man mer än bara ett hus – man köper även en ”dröm” med naturen runtomkring, med dess många insjöar och skogar – och får en plats där det är lugnt och tyst. Fritidshus i Örkelljunga har generellt sett alltid legat på en lägre prisnivå än kustkommunerna, men under pandemin kunde vi se en ordentlig ökning. Förutom att det svenska intresset växte, kunde vi dessutom identifiera en ökad efterfrågan från både tyskar och danskar som ville semestra i närliggande länder, säger Magnus Sköld, franchisetagare på Fastighetsbyrån Örkelljunga i ett pressmeddelande.

På ett års sikt hamnar både Lidköpings kommun i Västra Götaland och Bodens kommun i Norrbotten i topp med 81 procents ökning, följt av Ronneby kommun i Blekinge, 58 procent. I botten hamnar Valdemarsviks kommun i Östergötland, som backat med 35 procent de senaste tolv månaderna.