Sommarmaten dyrare än vanligt – men nu kan det vända bild

Sommarmaten dyrare än vanligt – men nu kan det vända

Publicerad

Det har precis varit midsommar då det för många är en självklarhet att fylla bordet med sill, färskpotatis, jordgubbar samt en och annan nubbe. Den senaste tidens lågkonjunktur och inflation har dock slagit hårt på matpriserna – vilket resulterade i en dyrare midsommarbuffé än tidigare. Men snart ljusnar det, i alla fall om man ska tro prognoserna.

Klassiker på sommarbordet har ökat i pris

Till midsommar köper vi oftast samma saker år efter år – sill, lax, ägg, gräddfil och potatis brukar stå på var och vartannat dukat bord. Det handlar med andra ord inte om speciellt dyrbara matvaror – men de senaste två åren har inget varit som vanligt. Matpriserna har skjutit i höjden och när den oberoende sajten Matpriskollen plockat ihop en kasse för tio personer med 20 olika varor syns ökningen direkt. 2021 kostade kassen 1 350 kronor, 2022 kostade den 1 400 kronor och i år landar vi på summan 1 650. En ökning med cirka 300 kronor på två år.

Några exempel på prisökningar är laxen som ökat med 40 procent på en del sorter – sillen har blivit 25 procent dyrare på två år. Säsongsvaror såsom jordgubbar och färskpotatis varierar stort, både i dagspriser och lokalt i landet beroende på skördetiden.

Även SCB, Statistiska centralbyrån, har under veckan analyserat priserna på vår klassiska midsommarmat. Här kan man nu skönja en ljusning – under april sjönk priserna på livsmedel och alkoholfria drycker för första gången sedan hösten 2021. Nu sjunker de för andra månaden i följd om man tittar på SCB:s konsumentprisindex.

-I maj var priserna på livsmedel och alkoholfria drycker 0,4 procent lägre än i april. Jämfört med maj förra året har de gått upp med drygt 14 procent, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Innan det vände nedåt i april steg priserna på livsmedel och alkoholfria drycker under 16 raka månader i Sverige. Detta som en följd av inflation, lågkonjunktur och säkerhetsläget i världen.

-Om vi jämför med november 2021 var priserna på livsmedel och alkoholfria drycker drygt 24 procent högre i maj i år.

Finansministern diskuterar matpriser med de stora matkedjorna

Men trots att lågkonjunkturen spås fortsätta att hålla sitt grepp över oss även nästa år finns det ljuspunkter. I våras träffade finansministern de stora matkedjorna för att diskutera dagligvaruhandelns priser och det verkar ha gett resultat – de stora matkedjorna har sedan maj sänkt sina priser med totalt 0,1 procent. En siffra som knappast är stor – men som ändå ger effekt. Störst är sänkningen på frukt, bär och mejeriprodukter. Enligt Matpriskollen är detta främst en följd av att konsumenterna satt ned foten och blivit bättre på att planera sina inköp. Kontinuerligt erbjuder de på sin sajt tips över hur vi kan spara på matkontot, bland annat genom att planera bättre, jämföra priser och undvika matsvinn.

Och glädjande är det kanske att priset på färskpotatis och jordgubbar brukar sjunka kraftigt just den här tiden på året. Att äta efter säsong är ett annat tips som brukar hänga kvar när det handlar om att spara in på matkontot – en liten ljusning när det ofta känns tomt i plånboken.