Tryggast att bo i norra Sverige bild

Tryggast att bo i norra Sverige

Publicerad

Luleå knep förstaplaceringen totalt när tidningen Fokus tillsammans med Infostat presenterade sin årliga ranking över var i Sverige det är bäst att leva. Men Luleå är inte den enda Norrlandskommunen som utmärker sig positivt, när det gäller den upplevda tryggheten placerar sig flera andra högt upp på listan. En oerhört viktig faktor för de som funderar på att bosätta sig på en annan ort.

I rankingen jämförs Sveriges kommuner inom nio delområden som tillsammans ger en bred bild av hur livsförutsättningarna ser ut i olika delar av landet. De delområden som ingår i undersökningen är utbildning och skola, vård och omsorg, jobb och karriär, infrastruktur, trygghet, serviceutbud, fritid, privatekonomi samt offentlig ekonomi.

En viktig faktor i rankingen är trygghet. Kommunernas betyg inom delområdet trygghet baseras bland annat på förekomsten av skjutningar och närheten till utsatta områden.

– Vågen med gängvåld och skjutningar har satt ordning och säkerhet i centrum. Vi har konstaterat i våra undersökningar att trygghet är den enskilt viktigaste punkten för allmänheten när man ska välja bostadsområde, säger Peter Santesson, VD på Infostat i en kommentar.

Kommunernas poäng inom trygghet bygger på detaljerade uppgifter om läget i närmiljön runt alla lokalområden.

– Många Norrlandskommuner kommer väl ut i undersökningen. I orter som Luleå och Umeå kan man hitta storstadsområdenas fördelar inom utbildning, jobb och serviceutbud, samtidigt som tryggheten är högre och prisnivåerna är ett snäpp skonsammare, säger Peter Santesson.

Topp 5: Här är det tryggast att bo enligt undersökningen

  1. Kiruna
  2. Arvidsjaur
  3. Gällivare
  4. Älvsbyn
  5. Norsjö