Till Åmål

Fem skäl att flytta till Åmål

Fem skäl att flytta och bo i Åmål

Åmål är en spännande kommun. Här får du lugnet den mindre staden erbjuder, samtidigt som du har närheten till större närliggande städer när du vill ha puls. Läget, som vi kallar den gyllene triangeln, placerar oss med två timmars radie från Göteborg och Oslo med en järnväg med knytpunkter till hela Sverige och Europa. Vi har sjöfart med en egen industrihamn och E45 intill staden, vilket gör det enkelt för våra invånare att pendla in och ut från Åmål till större städer.

I Åmål finns det ett spännande näringsliv som ständigt växer. Här erbjuds spännande tjänster och karriärmöjligheter för den som vill ta nästa kliv i sin karriär. Vi erbjuder dessutom utbildning, ett starkt föreningsliv och aktiviteter för alla olika smaker.

Pendlingskommun med närhet till större städer

Åmål är en så kallad pendlingskommun som erbjuder lugnet från den mindre staden men möjlighet att enkelt ta sig till större närliggande städer för arbete, studier eller nöje. Detta gör Åmål till en härlig plats att leva på. Här kan du njuta av ett lugnare tempo och alla fördelar en mindre stad kan ge, med möjlighet att uppleva storstadspulsen någon timma bort.

  • 1 timmes resväg – Karlstad Airport
  • 2 h 15 min resväg – Landvetter Flygplats (Göteborg) 
  • Direktaccess till E45 som är sammankopplad till E6 och E18
  • Åmåls Resecenter – en knutpunkt för tåg och bussar. Direkttåg mellan sträckan Göteborg – Karlstad
  • Åmåls Hamn – Sjötransport från Vänern och vidare ut i världen 
  • Dalslands enda stad med 12 450 medborgare i kommunen
  • 1000 små och stora företag  
Bild

Åmål erbjuder ett spännande näringsliv

Åmål har ett mångfacetterat och framgångsrikt näringsliv med en stark historia bakåt inom industrin, men går nu in i en ny era. Här hittar du mindre till medelstora företag, men även internationellt ägda och börsnoterade företag. Ett exempel på ett nytänkande företag med säte i Åmål är Dana Incorporated, som satsar på en mer hållbar och grön fordonsindustri.

Nu öppnas fler detaljplanerade industri- och handelstomter upp redo för framtiden satsningar. För att stärka kommunens förmåga att tillgodose kompetensbehoven hos näringslivet samverkar kommunen, företagarföreningar, utbildningsanordnare, Campus Dalsland och näringslivet.

Under fliken Näringsliv kan du läsa mer om spännande företag etablerade i Åmål.

Bild

Möjlighet att bygga sitt drömboende

Åmåls bostadsmarknad erbjuder boende till bättre priser än i storstaden, med pendlingsavstånd till större städer. Detta skapar möjligheter för dig att skapa ditt drömhem och samtidigt jobba i kommunen eller pendla till arbete utan att kompromissa med boendestandard.

I kommunen finns flera lediga tomter, vilket gör det möjligt för dig att bygga ditt drömhus precis så som du vill ha det.

Är du småhustillverkare och letar efter en attraktiv kommun att påbörja projekt? Då är Åmål rätt plats för dig. Kommunen är på ständigt framfart och behöver attraktiva boenden att erbjuda.

Bild

Mer livskvalitet

Ett liv i Åmål innebär mer livskvalitet. Här kan du göra karriär, ge dina barn en fin skolgång och utöva dina fritidsintressen, oavsett vilka dom är. Det finns många aktiviteter att välja bland i kommunen.

En populär plats för rörelse är Hanebol motionsområde som erbjuder aktiviteter för både sommar och vinter. Under vintern erbjuder området förstklassiga skidspår, om våren och sommaren cykel- och löpningsspår. Här ges det möjlighet till picknick och grillplats, omklädningsrum, dusch och bastu.

Utöver det finns ishall, simhall, Åmål Skicenter, segling, flera fotbollsplaner, bowling och mycket mer. På västsverige.se kan du se allt vad Åmål har att erbjuda.

Bild

En perfekt plats för fiskeentusiasten

Fiske har alltid varit en populär aktivitet i Åmål, men intresset har exploderat de senaste åren. Är du en fiskeentusiast? Då är Åmål rätt plats för dig.

Sportfishing Dalsland erbjuder ett komplett sportfiske äventyr med boende, båt och guide. Vänern erbjuder varierat fiske, allt från gädda till aborre, gös och lax för att nämna några. Om du är osäker på vart fisken finns eller hur du ska fiska hjälper någon av Sportfishing Dalslands guider dig rätt. Den perfekta upplevelsen för dig som älskar att fiska.

I kommunen anordnas också populära fisketävlingar som Hobie Fishing World Championship för nionde året i rad, Åmål Kayake Fishing Challenge, Elitserien i Gäddfiske och Predator Tour. Åmål är definitivt platsen för dig som vill ta ditt fiske till nästa nivå och umgås med andra likasinnade.

Bild

Fler artiklar från Åmål

Välkommen till Åmål thumbnail

Välkommen till Åmål

2023-04-13

Åmål - Dalslands enda stad, Åmål har blivit belönad som Årets stadskärna 2002 (kom tvåa igen 2018) och blev 2005 utnämnd till Världens näst bästa stad enligt den internationella tävlingen Livcom Awards. Tävlingen avgjordes i La Coruna i Spanien där städer från hela världen tävlade om titeln världens [...]

Tio platser att besöka thumbnail

Tio platser att besöka

2023-04-13

Tio platser att besöka i Åmål, Åmål ligger vid Sveriges största insjö - Vänern där du kan bada, fiska eller kanota. Vi har även rikligt av småsjöar och vandringsvänliga djupa skogar. Men här finns också ett stort kulturutbud för den som vill frossa i evenemang, loppisar, utställningar och muséer. Kika [...]

Föreningsliv och kultur thumbnail

Föreningsliv och kultur

2023-04-13

Ett rikt förenings- och kulturliv, Föreningsliv, kulturaktörer och aktiviteter I Åmål finns ett rikt föreningsliv och möjlighet för många kultur- och fritidsaktiviteter för hela familjen. Här bjuds ett stort utbud av musik, konst, hantverk, litteratur, dans och andra kulturyttringar. Fritids- och föreningslivet [...]

Näringsliv thumbnail

Näringsliv

2023-04-13

Åmåls spännande näringsliv, Åmål fortsätter att utvecklas och är idag en småstad med ett varierat näringsliv. Här finns företag inom industri, handel och service. Tillverkningsindustrin täcker flera olika inriktningar, från sågblad till innovationer inom högteknologin. Några spännande företag med sitt [...]

Arbeta i kommunen thumbnail

Arbeta i kommunen

2023-04-13

Åmål som arbetsgivare, Åmål kommun skapar goda förutsättningar för sina medarbetare Är du intresserad av att arbeta i Åmål kommun? För oss är det viktigt att vara en relevant och attraktiv arbetsgivare. Medarbetarna ska känna sig betydelsefulla genom att få sin röst hörd, vara delaktig i beslut och känna [...]