Till Åmål

Näringsliv

Åmåls spännande näringsliv

Åmål fortsätter att utvecklas och är idag en småstad med ett varierat näringsliv. Här finns företag inom industri, handel och service. Tillverkningsindustrin täcker flera olika inriktningar, från sågblad till innovationer inom högteknologin. Några spännande företag med sitt säte i Åmål är Dana Incorporated, Azelio, SEM och Hexpol.

Dana Incorporated

Dana Inc är en världsledande leverantör av drivlinor och driv- och elsystem för alla typer av fordon. Det amerikanska bolaget valde Åmål som som plats för sin elmotorfabrik tack vare Åmåls geografiska läge i Europas starkaste fordonsindustribälte. Åmål blir nu en knytpunkt för hållbar elektrifiering.

Den nya fabriken öppnar upp för 80 nya direkta arbetstillfällen och bäddar för en spännande framtid. Här kan du läsa mer.

Bild

Hexpol TPE

Hexpol TPE i Åmål ingår i Hexpol-koncernen och är en av Europas ledande tillverkare av termoplastiska elastomerer, vilket är ett TPE-material. Varumärkena är DRYFLEX och MEDIPRENE.

HEXPOL TPE AB har god lönsamhet och företaget har sedan många år en mycket positiv utveckling. I ett kundnära samarbete utvecklas material för många olika branscher, exempelvis medicinteknik, hushåll, industri, fordon och bygg. Kunderna återfinns lika ofta bland internationella storföretag som hos leverantörer till dessa. Här kan du läsa mer om Hexpol.

Bild

Azelio - ett banbrytande cleantech-företag

Azelio är ett banbrytande cleantech-företag som erbjuder ett system för långvarig energilagring som levererar prisvärd energi utan utsläpp. Genom att göra grön el tillgänglig när och varhelst den behövs, möjliggör Azelios lösning den globala omställningen till förnybar energi. Med utgångspunkt från högteknologisk ingenjörskonst arbetar företaget med de mest avancerade materialleverantörerna för att tillverka TES.POD - den unika teknologi som omvandlar energi från förnybara källor som sol och vind till el och värme när det behövs.

Azelios Åmål Development Center är hjärtat av verksamheten där bolagets dedikerade ingenjörsteam övervakar system- och mjukvaruutveckling, och driftstestar den banbrytande lösningen. Här kan du läsa mer om Azelio.

Bild

SEM - Swedish Electro Magnets

SEM, Swedish Electro Magnets, har över hundra års erfarenhet och är en ledande global leverantör med djup kunskap om elektromagnetiska applikationer. SEM tillverkar avancerade tändsystem för vätgas och alternativa bränslen, injektorstatorer och linjära positionssensorer för stationära motorer och kommersiella fordon, och mindre motorsystem för förstaklassiga skogsbrukshandverktyg.

Bild

Fler artiklar från Åmål

Välkommen till Åmål thumbnail

Välkommen till Åmål

2023-04-13

Åmål - Dalslands enda stad, Åmål har blivit belönad som Årets stadskärna 2002 (kom tvåa igen 2018) och blev 2005 utnämnd till Världens näst bästa stad enligt den internationella tävlingen Livcom Awards. Tävlingen avgjordes i La Coruna i Spanien där städer från hela världen tävlade om titeln världens [...]

Tio platser att besöka thumbnail

Tio platser att besöka

2023-04-13

Tio platser att besöka i Åmål, Åmål ligger vid Sveriges största insjö - Vänern där du kan bada, fiska eller kanota. Vi har även rikligt av småsjöar och vandringsvänliga djupa skogar. Men här finns också ett stort kulturutbud för den som vill frossa i evenemang, loppisar, utställningar och muséer. Kika [...]

Fem skäl att flytta till Åmål thumbnail

Fem skäl att flytta till Åmål

2023-04-13

Fem skäl att flytta och bo i Åmål, Åmål är en spännande kommun. Här får du lugnet den mindre staden erbjuder, samtidigt som du har närheten till större närliggande städer när du vill ha puls. Läget, som vi kallar den gyllene triangeln, placerar oss med två timmars radie från Göteborg och Oslo med en [...]

Föreningsliv och kultur thumbnail

Föreningsliv och kultur

2023-04-13

Ett rikt förenings- och kulturliv, Föreningsliv, kulturaktörer och aktiviteter I Åmål finns ett rikt föreningsliv och möjlighet för många kultur- och fritidsaktiviteter för hela familjen. Här bjuds ett stort utbud av musik, konst, hantverk, litteratur, dans och andra kulturyttringar. Fritids- och föreningslivet [...]

Arbeta i kommunen thumbnail

Arbeta i kommunen

2023-04-13

Åmål som arbetsgivare, Åmål kommun skapar goda förutsättningar för sina medarbetare Är du intresserad av att arbeta i Åmål kommun? För oss är det viktigt att vara en relevant och attraktiv arbetsgivare. Medarbetarna ska känna sig betydelsefulla genom att få sin röst hörd, vara delaktig i beslut och känna [...]