Till Åmål

Tio platser att besöka

Tio platser att besöka i Åmål

Åmål ligger vid Sveriges största insjö - Vänern där du kan bada, fiska eller kanota. Vi har även rikligt av småsjöar och vandringsvänliga djupa skogar. Men här finns också ett stort kulturutbud för den som vill frossa i evenemang, loppisar, utställningar och muséer. Kika gärna in på vår hemsida västsverige.se inför ditt besök.

Not Quite

Not Quite ligger ca 25 km söder om Åmåls stad i orten Fengersfors. Det här är en unik plats och ett nätverk för konstnärer, hantverkare och formgivare som gjort sig känt som ett av de främsta besöksmålen i regionen. På det gamla bruksområdet finns utställningar, gallerier, butik, bageri och bistro.

Bild

Åmåls Skicenter

Utförsåkning för hela familjen med flera nedfarter! Här finns uthyrning av skidutrustning, cafeteria och flera mysiga grillplatser! Åmåls Skicenter ligger bara 20 km väster om Åmåls stad i Edsleskog. Man grundar backarna med konstsnö och sedan fylls det förhoppningsvis på ovanifrån och brukar hålla öppet från jullov till sportlov - längre om det är en bra vintersäsong!

Bild

Gamla staden

I Åmåls centrum ligger stadsparken Plantaget. Runt denna finns den gamla trähusstaden med hus från 17- och 1800-talen. Till och med Åmåls äldsta byggnad räknas in i Gamla staden, från 1669, dock byggd i sten. Tack vare Åmålsån som rinner genom centrum räddade sig denna delen av staden från branden som ödelade stora delar av staden på andra sidan ån.

Bild

Åmåls Djurpark

Djurparken i Örnässkogen är ett givet utflyktsmål för både stora och små. Här får du klappa djuren, strosa omkring och sen kan du avsluta med en kaffe och bulle eller glass i den lilla stugan vid djurparken. Här finns hästar, en åsna, får, getter, hönor, tupp och kaniner att besöka och klappa.

Ibland kan man också möta några av djuren betandes utanför djurparken. Speciellt någon av hästarna och åsnan tycker om att göra fotbollsspelarna sällskap på fotbollsplanen då och då!

Bild

Tollebols kvarnområde

Tollebols kvarn och gård har anor som sträcker sig ända tillbaka till medeltiden. Det är en intakt vattenkvarn med damm, vattenränna och vattenhjul. Nuförtiden finns här café och museum och är ett mycket uppskattat besöksmål. Inte minst för de cyklister som passerar här och fyller på energi i form av en våffla kanske. Tollebol ligger ett par kilometer utanför stadskärnan och den nya cykelleden Vänerleden passerar här. Sommartid anordnas cykelrundor på tisdagarna!

Bild

Åmåls hembygdsmuseum

Ett annorlunda museum med många föremål och interiörer från svunna Åmålstider. Här kan du föreställa dig hur det skulle vara att göra ett besök hos tandläkaren för längesedan bland annat! Muséet ligger precis vid Vänerns strand.

Bild

Örnäs lekpark

Örnäs lekpark ligger i ett naturskönt friluftsområde, granne med Åmåls Djurpark. Här finns hinderbanor, gungor, studsmatta, rutschkana, lekstuga och mycket mer! En stor grillplats i centrum av lekparken gör också att man kan spendera många timmar här med hela familjen!

Bild

Åmålstravet

Åmåls travbana samlar många travintresserade. 800-metersbanan är den enda i landet där man ibland tävlar i högervarv. Här finns gott om åskådarplatser, parkering och en restaurang som serverar god mat.

Bild

Forsbacka golfbana

Forsbacka golfbana är framröstad som en av Sveriges vackrast belägna 18-hålsbanor. Här kan du luncha och sova över i historiska miljöer och uppgradera din golfutrustning i shopen!

Bild

Yttre Bodane

Yttre Bodane är ett populärt naturreservat ca 20 km söder om Åmål. Här finns flertalet möjligheter till vandringsturer som går både i skog och via spänger över vatten ut på öar i innanhavet Vänern. Ett litet friluftsmuseum visar fågellivet i området.

Bild

Fler artiklar från Åmål

Välkommen till Åmål thumbnail

Välkommen till Åmål

2023-04-13

Åmål - Dalslands enda stad, Åmål har blivit belönad som Årets stadskärna 2002 (kom tvåa igen 2018) och blev 2005 utnämnd till Världens näst bästa stad enligt den internationella tävlingen Livcom Awards. Tävlingen avgjordes i La Coruna i Spanien där städer från hela världen tävlade om titeln världens [...]

Fem skäl att flytta till Åmål thumbnail

Fem skäl att flytta till Åmål

2023-04-13

Fem skäl att flytta och bo i Åmål, Åmål är en spännande kommun. Här får du lugnet den mindre staden erbjuder, samtidigt som du har närheten till större närliggande städer när du vill ha puls. Läget, som vi kallar den gyllene triangeln, placerar oss med två timmars radie från Göteborg och Oslo med en [...]

Föreningsliv och kultur thumbnail

Föreningsliv och kultur

2023-04-13

Ett rikt förenings- och kulturliv, Föreningsliv, kulturaktörer och aktiviteter I Åmål finns ett rikt föreningsliv och möjlighet för många kultur- och fritidsaktiviteter för hela familjen. Här bjuds ett stort utbud av musik, konst, hantverk, litteratur, dans och andra kulturyttringar. Fritids- och föreningslivet [...]

Näringsliv thumbnail

Näringsliv

2023-04-13

Åmåls spännande näringsliv, Åmål fortsätter att utvecklas och är idag en småstad med ett varierat näringsliv. Här finns företag inom industri, handel och service. Tillverkningsindustrin täcker flera olika inriktningar, från sågblad till innovationer inom högteknologin. Några spännande företag med sitt [...]

Arbeta i kommunen thumbnail

Arbeta i kommunen

2023-04-13

Åmål som arbetsgivare, Åmål kommun skapar goda förutsättningar för sina medarbetare Är du intresserad av att arbeta i Åmål kommun? För oss är det viktigt att vara en relevant och attraktiv arbetsgivare. Medarbetarna ska känna sig betydelsefulla genom att få sin röst hörd, vara delaktig i beslut och känna [...]