Till Bjurholm

Näringsliv

Bjurholms blomstrande näringsliv

I Bjurholms kommun finns ett diversifierat näringsliv som är både karakteristiskt för landsbygden och samtidigt full av lokal karaktär. Denna idylliska plats, med sin vackra natur och närhet till skog och vatten, har cirka 420 aktiva företag inom olika branscher.

Skogsbruket är hjärtat i Bjurholms ekonomi. De omfattande skogarna som omger kommunen har gett upphov till en stark skogsindustri, där lokalbefolkningen är stolta över att vara skogsarbetare och skogsägare. Träprodukter och skogsrelaterade verksamheter utgör en betydande del av kommunens näringsliv och har en viktig plats i Sverige och internationellt.

Jordbruket har också en betydande roll i Bjurholms ekonomi. Här odlas grödor och föds djur i harmoni med den omgivande naturen. De lokala jordbrukarna levererar kvalitetsprodukter till både lokala marknader och bortom kommungränserna. Mjölk, kött och grönsaker från Bjurholm är eftertraktade för sin ursprungsmärkning och höga kvalitet.

Större arbetsgivare i Bjurholm

Ett av flera spännande företag med sitt säte i Bjurholm är Smejtec. Smejtec tillverkar detaljer och komponenter i metall med moderna metoder och tillvägagångssätt för hög precision, hög kvalitet och effektiv produktion.

Ett annat välkänt företag med sitt säte i Bjurholm är Nyåkers AB som de flesta känner igen som Nyåkers pepparkakor. Nyåkers pepparkakor är en svensk traditionell favorit under jul- och nyårstider. Dessa kryddiga och knapriga småkakor har en lång historia och är en oumbärlig del av många svenska hem under den kalla vinterperioden. Pepparkakorna bakas fortfarande idag efter orginalreceptet från 1952. Vad är hemligheten bakom dessa utsökta pepparkakor? Jo - kryddorna blandas för hand och kakorna stansas med stora formar av brons.

Nyakers_pepparkakor

Nyåkers goda pepparkakor

Frekab har också sitt säte i Bjurholm – ett familjeföretag som i över 20 år specialiserat sig på legotillverkning av kablage för kundens unika behov. I ett stort industrihus i Bjurholm finns stora lokalytor där Frekab kan växa. Kunderna finns i Sverige och över hela Europa, inom branscher som industri, fordon, telecom, rugged PC, marina produkter, elektronik och belysning.

Norra Timber i Agnäs stolpfabrik har lång och gedigen erfarenhet av att producera svarvade kraft- och telestolpar av högklassig furu. Produkten Norra Timber producerar är unik i Sverige, då råvaran anses vara av det bästa sortimentet som kommer av ett träd. Produkterna levereras till ett 15-tal länder över hela världen och är väldigt uppskattade av kunder.

Nybos Byggtjänst förverkligar dina renoverings- och byggprojekts drömmar! De arbetar i Bjurholm/Umeå med omnejd och gör allt från mindre byggnadsprojekt till nyproduktion av bostadshus. Med nöjda kunder i fokus växer Nybo och blir ditt självklara val när behovet finns.

I Bjurholm hittar du också Peter Halléns åkeri som transporterar grus, timmer med mera. Här finns också Engmans skogsmaskiner AB med försäljning av en mängd olika produkter bl a Swedol, Oregon och Näsströms system. Företaget tillverkar egen hydraulslang och säljer allt inom hydraulik och oljor med mera.

Lokala hantverkare hyllar den nordliga naturen och kulturen

Bjurholms näringsliv är också känt för småskalig tillverkning och hantverk. Många lokala hantverkare skapar unika produkter som hyllar den nordliga naturen och kulturen. Deras konstverk, smycken och konsthantverk är uppskattade både inom och utanför kommunen.

Turismen är en annan viktig del av näringslivet i Bjurholms kommun. Den naturliga skönheten i området, inklusive skogar, sjöar och den berömda Umeälven, lockar besökare som vill uppleva friluftsliv och lugn. Turistnäringen ger sysselsättning och inkomst till många lokala företag, inklusive hotell, restauranger och guidade turer.

Några företag som erbjuder upplevelser och turism i Bjurholm är:

AgnäsbackenAgnäsbacken är västerbottens kustlands bästa och mest varierande skidanläggning. I Agnäsbacken kan hela familjen njuta av skidåkning. Du kan också hyra skidor och pjäxor vid behov. Vid backen finns också husvagnscamping, men även stugor att hyra och restaurang och kiosk på området. Här kan hela familjen trivas på skidor.

Bjurholms GK – För den golfintresserade finns Bjurholms GK som erbjuder en av Sveriges vackraste golfbanor. Långsluttande kullar, som inramar fairways och greener och omsorgsfullt urgrävda bunkrar är två meningar som beskriver Bjurholms GK. Här kan du också övernatta om du vill ta en golf-weekend. I Klubbhuset serveras husmanskost och fika hela golfsäsongen.

Backfors gård – Upptäck Bjurholms trolska skogar från hästryggen. Backfors gård erbjuder turridning, slädturer och kurser för den som vill utforska Västerbottens djupa skogar till häst.

Öreälven´s Kanotcenter - Öreälven's Kanotcenter är ett idylliskt utflyktsmål för hela familjen. Här kan du hyra kanoter och upptäcka den lugna Öreälven. Längs med flodens strand finns picknickområden och grillplatser där besökare kan njuta av en avkopplande stund. Oavsett om det är för en dagstur eller en längre utflykt är Öreälven's Kanotcenter ett perfekt utflyktsmål för den som söker äkta naturupplevelser i den norrländska naturen.

Grönåker Grönåkers farm erbjuder många olika upplevelser och aktiviteter. Här kan man ta del av träning, konferenser, mat, boende men framförallt uppleva deras fantastiska Islandshästar. Här prioriteras känslan du lämnar platsen med, det är viktigt att du känner dig välkommen och omhändertagen på farmen. Här finns allt från ridläger under både sommar- och sportlov, ridläger för vuxna och konferens. Välkommen till Grönåker!

Älgens husÄlgens hus är Sveriges och Europas första älgpark med tama älgar och älgkalvar där besökaren kan uppleva den majestätiska älgen på nära håll. Här får man chansen att lära sig mer om Sveriges största djur och dess beteenden genom interaktiva utställningar och guidade turer. Utöver att beundra älgen i dess naturliga miljö kan besökare även njuta av lokala delikatesser i den angränsande restaurangen och utforska områdets vackra natur. Älgens Hus är en spännande destination för både naturälskare och familjer som vill uppleva något unikt och lärorikt.

Bjurholms näringslivskontor hjälper dig att komma igång med din entreprenörsdröm

För dig som har en idé och vill starta eget företag, eller för dig som precis har startat eget företag finns det kostnadsfri rådgivning att få. Kontakta oss på näringslivskontoret så hjälper vi dig med dina frågor och funderingar.

Bild

Smejtec. Foto: Carolina Eriksson