Till Ragunda

Unika Upplevelser

Unika Upplevelser - Döda fallet

Bild

Döda Fallet är en välbesökt historisk plats i Ragunda. Här skedde Sveriges genom tiderna största naturkatastrof då en man kallad Vildhussen försökte leda om vatten år 1796. Ett projekt med ett förödande slut, då hela sjön tömdes. Idag är Döda Fallet en del av vårt gemensamma historiska arv och ett naturreservat. Om du promenerar runt i området kan du följa historien om Döda Fallet med hjälp av Länsstyrelsen i Jämtlands skyltar.

Här kan du läsa mer om Döda Fallet och vad området erbjuder.

Thailändska Paviljongen - en exotisk juvel i den jämtländska skogen

Bild

I byn Utanede vid Indalsälven i Ragunda kommun står den enda kungliga Thailändska Paviljongen belägen utanför Thailand. Likt en exotisk juvel i den jämtländska skogen berättar Paviljongen en historia om en annan tid och en av Thailands mest älskade kungar.

År 1897 besökte Kung Chulalongkorn Sverige och Ragunda. Han arbetade ihärdigt för att utveckla sitt hemland och ge den en modern struktur, vilket tog honom på resor över hela världen. När han besökte Stockholm för en internationell konst- och industriutställning hamnade kungen under sin vistelse i Ragunda. Längs med vägen hade människor kommit långväga för att se den exotiska kungen. Kungen och hans sällskap kände sig mycket hedrade av folkets uppvaktning. Ragundaborna döpte vägen han färdades längs till Kung Chulalongkorns väg. Idag står Paviljongen i all sin prakt som ett minne för den Thailändske kungen.

Här kan du läsa mer om Thailändska Paviljongen och allt som händer i området Ragundadalen.