Till Södertälje

Där världarna möts

Södertälje är staden där världarna möts

En stad i utveckling och med cirka 110 nationaliteter representerade. Det gör vår stad färgstark och spännande. Just nu bygger vi för att bli ännu fler Södertäljebor. Folkmängden i Södertälje kommun förväntas uppgå till 123 525 personer år 2037, vilket är en ökning med 22 316 personer, eller ca 22,1 procent, jämfört med prognosens startår 2021.

Bild
Bild
Bild som visar parkbänkar i centrala Södertälje med målad bakgrund på en bro.

Turingelunden, Södertälje. Foto: David Lagerlöf

En stad där man trivs är fylld av mötesplatser och folkliv. Ett sätt att göra det möjligt är att allt fler kan bo i centrum. Södertäljes stadskärna ska expanderas, från Södertälje Science Park med KTH i norr till Nyköpingsvägen vid pendeltågsstationen i söder. Södertälje ska vara en attraktiv stad – för boende, besökare och företagare!

Södertälje har redan idag många kvaliteter att ta tillvara på. Stadskärnans läge vid vattnet, den unika kvartersstrukturen från 1600-talet, kopplingen till Mälaren och befolkningens många nationaliteter för att ta några exempel.

Något som gör Södertälje speciellt är att vi har haft en kontinuerlig stadsutveckling sedan medeltiden. Det finns spår av äldre tider i kvartersstaden, bland annat stenstaden från 1900-talet, tydliga spår från badortstiden och den tidiga industrialismen. Läget nära Stockholm och hela Mälardals-regionen gör Södertälje till en utmärkt plats för företagsetablering och arbetsliv. Med en befolkning som representerar omkring 80 nationaliteter har vi en mångfald som gör staden färgstark och sprudlande.

Boende

I Södertälje kommun finns omkring 43 000 bostäder, varav 20 000 är hyresrätter. Telge bostäder, kommunens bostadsbolag, förvaltar omkring 10 000 av dessa lägenheter. Bostadsområdena finns i Södertälje, Järna, Mölnbo, Hölö och Enhörna. Det finns också ett antal privata hyresvärdar. På kommunens hemsida finns länkar till mäklare och bostadsföretag.

Leva

Det finns mycket att göra om du bor i Södertälje. Stadens liv är präglat av kultur och idrott. Vi har bland annat en ganska ny gymnastik- och idrottshall i närheten av Södertälje sjukhus. Spontanidrottsplatser och utegym finns på många platser. Bland annat i Kusens backe, vid Östertälje IP, Brunnsängs IP, Hölö IP och vid Tveta friluftsgård. Vid badhuset Actic Sydpoolen finns en skate- och parkourpark. Vi har ett välbesökt Stadsbibliotek och en Stadsscen, Estrad, med ett brett utbud av evenemang.

Shoppa

I Södertälje centrum finns ett stort antal butiker och restauranger. Längs gågatan hittar du gallerior som Kringlan, Telgehuset och Lunagallerian.

Inte långt från centrum, intill Södertäljes norra infart från E4 och E20, finns Morabergs handelsområde med välkända och populära butiker inom sport och fritid, möbler och inredning samt trädgård. Handelsplatsen utökas och växer med fler företag som etablerar sig. Nya butiker etablerar sig, bland annat ICA Maxi, Biltema och apotek. I Weda handelsplats finns en mix av olika företag inom olika branscher. Här finns stormarknaderna Willys, Lidl. Vasa handelsplats, intill Södertäljes sydvästra infart från E20, är Södertäljes största externa handelsområde med välkända butiker inom dagligvaror, möbler/interiör och shopping. Här finns bland annat Coop Forum, ICA Maxi, Mio möbler, Lager 157 och Blomsterlandet och många andra. 

Bild som visar ett gammalt och ett nytt boasstadshus i centrala Södertälje.

Nytt och gammalt bostadshus i centrala Södertälje. Foto: Pontus Orre

Bild som visar gågatan i Södertälje där gallerian Kringlan ligger.

Gågatan och gallerian Kringlan. Foto: Södertälje kommun

Resa

Södertälje har ett strategiskt läge i både Mälardals- och Stockholmsregionen, och är en knutpunkt för den nationella, regionala och lokala kollektivtrafiken. Det är också enkelt att resa till och från kommunen, bland annat går pendeltågstrafiken under dagtid var 15:e minut till och från Stockholm. Här finns också väl utbyggd infrastruktur, med europavägarna E4 och E20 samt fjärr- och regionaltåg vid Södertälje Syd. Stora fartyg går genom kanalen precis förbi stadskärnan och vidare in i Mälaren. Godstrafik trafikerar Södertälje hamn. I närheten finns tre flygplatser – i söder Stockholm Skavsta Airport, i norr Bromma flygplats och Arlanda.

Bilden föreställer en vägvisare till olika platser i Södertälje.

Vägvisare vid Marenplan i Södertälje. Foto: Pontus Orre

Bild över Södertäljes buss- och pendeltågsstation.

Södertälje Centrum (buss- och pendeltågsstation) Foto: Liza Simonsson

Bild
Bild
Bild