Till Södertälje

Fem besöksmål

Fem skäl att besöka Södertälje

Bild på två personer i en av Tom Tits attraktioner

Utmana dina sinnen på Tom Tits Experiment. Foto: Tom Tit

Tom Tits Experiment

Naturvetenskap och teknik är kul om någon kan förklara det på rätt sätt. Det är när man får testa på riktigt som man förstår. Välkommen till ett Science center för hela familjen!

På fyra våningsplan och ute i parken (öppen maj-oktober), finns experiment för både stora och små. Experiment som lockar till att utforska teknik, fysik, matematik, naturgeografi, biologi, människan, illusioner och mycket mer. Många sinnen tas i bruk och en hel del experiment upplever man i kroppen genom att snurra, hoppa och studsa.

Här hittar du mer information om Tom Tits Experiment

Torekällberget

Torekällberget är ett levande friluftsmuseum där du avverkar 200 år på en dag. Att titta på och klappa alla djur burkar vara särskilt populärt bland de yngre. Torekällberget är öppet alla dagar året om och kan man också smaka äkta Södertäljekringlor!

En gång om året i juni firar vi med stort 1800-talskalas i dagarna tre, Råby – bland folk och fä. Då blir det varieté, hantverk, musik, trolleri, lekar och prova på. Och inte minst - möt människorna på Råbygården år 1864.

Läs mer om Torekällberget och det återkommande 1800-talskalaset

Bild på två personer klädda i 1800-talskläder på Torekällberget i Södertälje

Torekällbergets sommarevenemang. Foto: Torekällberget

Bilden föreställer ångfartyget Ejdern på väg ut ur Södertäljes kanal

Ångfartyget Ejdern. Foto: Pontus Orre

Ångfartyget Ejdern

Ångfartyget Ejdern är världens äldsta propellerdrivna koleldade ångfartyg med originalmaskin fortfarande i drift. Populärast är turerna till Birka som går från Södertälje mellan maj och september. I sommar, 2023, besöker ångfartyget Ejdern Birka, Adelsö, Mariefred, Taxinge slott, Mälsåkers slott, Oaxen, Drottningholm, Vaxholm och Stockholm.

S/S Ejdern byggdes 1880 på Göteborgs mekaniska verkstad för att gå i kusttrafik i Göteborgs skärgård och sjösattes den 14 maj samma år. Åren 1898-1906 trafikerade Ejdern vattnen kring sjön Roxen för att till slut hamna i Södertälje.

Ta del av Ejderns turlista under Resmål här

Ytterjärna

Ytterjärna ligger vackert beläget vid Järnafjärden. Redan i början av 1930-talet etablerades här antroposofiskt inspirerade verksamheter. I området finns många fina utflyktsmål som Saltå by med Saltå Kvarn som säljer ekologiska matprodukter. Kring Ytterjärna Kulturhus finns en trädgårdspark och en rosenträdgård att ströva i och för den hungrige ett kulinariskt kök. Här finns även en handelsträdgård med biodynamiska grönsaker och plantor att köpa.

Läs mer om Saltå kvarn här

Läs mer om Ytterjärna Kulturhus här

Läs mer om Skillebyholm här

Bild av Ytterjärna kulturhus

Kulturhuset i Ytterjärna. Foto: Pontus Orre

Bild på Tullgarns slott från parken.

Tullgarns slott. Foto: Raphael Stecksén. Copyright Kungl. Hovstaterna

Tullgarns slott

Det kungliga slottet Tullgarn nära Trosa i Sörmland var Gustaf V:s och drottning Victorias sommarslott. I slottsparken finns lindar och alléer och är en utsökt picknickplats. Slotte är ett populärt utflyktsmål och har guidade turer under maj till september. På ägorna finns ett värdshus med övernattningsmöjligheter, ett café, en stor trädgård och en slottspark.

Slottet har en speciell historia och besöks fortfarande av kungafamiljen.

Läs mer om Tullgarns slott under de kungliga slotten