Till Umeå

Näringsliv

Har du fått jobb i Umeå – eller funderar du på att söka ett? Här är några saker som kan vara bra att ha koll på om arbetslivet i Umeå.

Det första som kan vara bra att känna till är att Umeå har en snabbt växande arbetsmarknad. Ja, varje år skapas så många nya jobb i Umeå att det ger oss en topp-3 placering i Sverige.

Här är arbetsmarknaden bred och arbetslösheten låg. Varje år tillkommer ca 600 nya företag som tillsammans med de redan etablerade skapar nya och spännande arbetstillfällen inom många olika branscher. Förr sa man att det främst fanns jobb i den offentliga sektorn i Umeå. Idag finns fler arbetstillfällen inom den privata. Att jobben finns i så många olika branscher är bra i kristider då inte alla sektorer drabbas samtidigt.

De största arbetsgivarna är inom den offentliga sektorn; Umeå kommun, Umeå universitet och Norrlands Universitetssjukhus. Den största privata arbetsgivaren är Volvo Lastvagnar. Industristaden Umeå är stark inom tillverkningsindustrin med flera stora arbetsgivare som säljer produkter på en global marknad. Men storföretagen är bara en del av bilden. Är det något som kännetecknar arbetsmarknaden i Umeå så är det mångfalden och bredden. Här samsas tech-startups, industrikoncerner, kulturentreprenörer och offentliga institutioner. Bland mycket annat.

Karriär i Umeå

Skulle du trots det inte hitta något som passar så kan du starta eget, kanske med hjälp av någon av våra fyra inkubatorer? Gör-det-själv-andan är stark här – vi gillar entreprenörskap och nya idéer och det är ingen slump att det varje år skapas så många nya företag i Umeå.

En annan sak som vi gillar i Umeå är hållbarhet. Som Umeåbo är du inte bara en del av omställningen till ett mer hållbart samhälle – du är med och driver den. Tre gånger i rad har Umeå gått till final i European Green Capital, och hållbara innovationer är en stark motor i den lokala tillväxten. Vårt näringsliv är drivande i denna omställning. Många företag väljer att testa och utveckla sina mest hållbara produktionsmetoder i Umeå. 

Jobba i Umeås industri

Beroende på vad du jobbar med är sannolikheten stor att din arbetsplats ligger antingen i Centrala Stan, på Universitetsområdet, vid Västerslätt eller i Ersboda. Varje område har sin unika karaktär, men den goda nyheten är att du slipper spendera timmar i bilköer eller busskaos oavsett vilket. Allt ligger på cykelavstånd, även om du bor en bit utanför stadskärnan. Du vet väl att Umeå är en av Sveriges bästa cykelstäder). Och ja, man cyklar till jobbet året om. Dubbdäck och cykelhjälm på!

För att kunna prestera på jobbet behöver det slutligen också finnas möjlighet att koppla av. Oavsett vad du vill fylla din fritid med – kultur och inspiration, matupplevelser, storslagen natur eller idrott – så har du det alltid nära i Umeå. Kort sagt, här finns alla möjligheter att kombinera ett intressant och utvecklande arbete med en meningsfull fritid och hög livskvalitet!