Åtta attraktiva kommuner i Norr bild

Åtta attraktiva kommuner i Norr

Publicerad

Norr- och Västerbotten växer. Här pågår flera spännande projekt och flera kommuner i norr behöver anställa över tio tusen personer inom loppet av några år. De expanderande kommunerna försöker locka till sig nya invånare med hjälp av attraktiva jobb men ser en allt tydligare trend – det krävs mer än attraktiva jobb för att få folk att flytta norrut. Allt fler väljer platsen först, därefter jobbet. Det blir med andra ord viktigare för kommunerna att lyfta fram fördelarna med platsen, alltså kommunen och vad den kan erbjuda personen eller en familj.

Syftet med Nykommun är att hjälpa kommunerna skapa ett starkare platsvarumärke och ge fler möjligheten att jämföra och hitta information om Sveriges kommuner. Nedan har vi listat åtta attraktiva kommuner i Norr- och Västerbotten. Vilken kommun vill du läsa mer om?

Fyra attraktiva kommuner i Norr – Norrbotten

Arvidsjaur

Arvidsjaur är en spännande kommun på många sätt med närhet till flera kust-kommuner som Luleå, Piteå och Skellefteå, närhet till högfjällen i Arjeplog och den norska gränsen i norr. Arvidsjaur är en kommun med höga ambitioner och utgör ett handelscentrum för de omgivande inlandskommunerna. Behöver du ta dig ut i världen går det flyg från ortens flygplats till Arlanda. Kommunen ligger också strategiskt intill Inlandsbanan och Europaväg 45, samt väg 94 och 95 som går från svensk- till norsk kust.

I Arvidsjaur utför man vintertester på 90 % av alla världens bilmärken. Testindustrin omsätter drygt 1 miljard kronor per år, som på senare år även lockat bilentusiaster från hela världen att testa på racing med lyxbilar på Arvidsjaurs isbanor. Bilturismen ökar varje år och turisterna erbjuds bra faciliteter med god mat och ett bra boende.

Bild: Arvidsjaur

I kommunen finns en stabil arbetsmarknad, hög bostadsstandard och bra skola. År 2020 utsågs Arvidsjaur till Sveriges fjärde bästa skolkommun, något kommunen är väldigt stolta över. Här kan du läsa mer om Arvidsjaur.

Luleå

Luleå har ett mångsidigt näringsliv. Här finns stål- och teknikindustri, en bred tjänstesektor, växande handels- och besöksnäring, och är på framfart inom filmproduktion och digital design. Luleå erbjuder stadspuls med närhet till natur, skärgård och skog. Det är enkelt att ta sig runt i lokaltrafiken eller med cykel på kommunens året runt-underhållna cykelvägar.

Här finns också Luleå Airport som är Sveriges femte största flygplats, belägen endast 10 minuter med bil från Luleås innerstad.

Luleå är en populär stad för studerande. Omkring 16 000 studenter och 1 700 anställda finns på Luleås Tekniska Universitet. Idrott ligger varmt om Luleåbornas hjärtan och här finns aktiva föreningar inom de flesta idrotter bland annat basket och hockey.

Kommunen har en ständigt växande arbetsmarknad och ett stort antal personer behöver rekryteras inom de närmaste åren. Vill du veta mer om Luleå? Då ska du klicka här.

Kiruna

Kiruna är Sveriges nordligaste kommun och lika stor i sin yta som Skåne, Blekinge och Halland tillsammans. Här bor människor från flera olika kulturer – den svenska, samiska och tornedalska. Kiruna är också trespråkig, belägen i Lappland som en del av Arktis. Platsen erbjuder en unik livsstil centrerad kring naturen och årstiderna, häftig natur och levande kultur. Här växer det nya Kiruna fram – en hållbar framtidsstad där hela lokala centrumhandeln flyttar hösten 2022 som en del av Kirunas stadsomvandling.

Här finns också ett spännande näringsliv med verksamheter inom gruva, rymd och turism. Rymdindustrin spelar en stor roll i kommunen, med flera aktörer inom rymdindustrin. Hit samlas människor från hela världen för att forska och arbeta inom satellitkommunikation. I Kiruna finns ytterligare en växande näringsgren inom testverksamhet tack vare klimatet som gör Kiruna till en perfekt plats för bilmärken som Renault, Volvo, Jaguar och Aston Martin att halktesta sina fordon.

Du tar dig enkelt till Kiruna via buss, tåg eller flyg. Det absolut snabbaste alternativet är med flyg – på knappt en timma tar du dig från Stockholm till Kiruna Airport. I Kirunas nya centrum kommer ett nytt hotell Scandic Kiruna med en fantastisk skybar där kan du njuta av en god drink med utsikt över mäktiga Kebnekaise. Den turistattraktion som lockar till sig flest turister är Ishotellet i Jukkasjärvi, som idag är Sveriges mest internationellt kända turistmål. Ishotellet är ett världsunikt hotell och en konstutställning av snö och is. Kommunen bygger också ett konstmuseum i det nya stadshuset.

Ishotellet i Jukkasjärvi

Kiruna erbjuder trygga boendemiljöer och rätt förutsättningar för att livet ska gå ihop. Kommunen är utmärkt för barnfamiljer med korta avstånd och en välutvecklad barnomsorg. Är du nyfiken på Kiruna? Här kan du läsa mer om Sveriges nordligaste kommun.

Piteå

Piteå ligger 10 mil söder om Polcirkeln. En stark handels- och konferensstad med storstadens möjligheter och småstadens trygghet. Enligt en undersökning av en professor vid Luleå tekniska universitet är piteborna lyckligast av alla människor boende i de fyra nordligaste länen i Sverige. Kanske är det de prisvärda och kvalitativa boendet, den höga utbildningsnivån och närheten till naturen som gör det lätt för människor att trivas i Piteå. 

Piteå har Norrlands största arbetsmarknadsområde inom pendlingsavstånd och som boende kan du med fördel arbeta i Boden, Luleå, Skellefteå och Älvsbyn. Här finns också närhet till Luleås tekniska universitet och Umeås universitet med utbildningar belagda i Umeå och Skellefteå. Även Piteå har utbildningar att erbjuda.

Det finns många bra boendemöjligheter i Piteå. Här finns en lättillgänglig landsbygd med orörd natur och flera vackra norrbottniska gårdar. Inne i Piteå centrum finns charmiga, äldre bostadsområden med villor, hyresrätter och bostadsrätter. Kommunen planerar också flera nya bostadsområden med attraktiva tomer för den som vill sätta sin egna prägel.

Vill du veta mer? Här kan du ta reda på mer information om Piteå.

Fyra attraktiva kommuner i Norr – Västerbotten

Umeå

Umeå ger känslan av att bo i en huvudstad, i en region med Europas bästa livskvalitet. Enligt ”EU Regional Social Progress Index”, som sammanfattar 50 olika aspekter av vad som kännetecknar ett gott liv exempelvis hälsa, inflytande och utvecklingsmöjligheter, får Västerbotten högst poäng. Umeå har många strängar på sin lyra. Utsedd till Europas kulturhuvudstad med ett rikt kulturliv, Sveriges bästa sportstad och topp tre bland Sveriges bästa cykelstäder. Här är naturen nära med den mäktiga Umeälven som löper tvärs igenom staden och storslagen natur runt hörnet. Här kan du uppleva stadspuls, trolska skogar och majestätisk fjällvärld.

I Umeå finns en snabbt växande och bred arbetsmarknad och en väldigt låg arbetslöshet inom både offentlig och privat sektor. De största arbetsgivarna inom kommunen är Umeå kommun, Umeå universitet och Norrlands Universitetssjukhus, den största privata arbetsgivaren är Volvo Lastvagnar. Varje år startar cirka 600 nya företag som tillsammans med de redan etablerade företagen skapar en dynamisk arbetsmarknad och ger möjlighet till utveckling.

Vill du läsa mer om boende- och arbetsmöjligheter i Umeå gör du det här.

Skellefteå

Skellefteå kommun växer och stadsbilden förändras med nya huskroppar som reser sig och skapar nya linjer i Skellefteås siluett. Faktum är att kommunen är mitt inne en bygboom, den största på 20 år. En av anledningarna är etableringen av batterifabriken Northvolt som är inne i en expansiv och intensiv anställningsfas. Fabriken förväntar att anställa upp mot 3000 personer till år 2025, vilket kommer innebära en stor inflyttning till kommunen. Idag bor cirka 73 000 invånare i Skellefteå med förhoppningen att växa till 90 000 invånare 2030. Det är en stor utmaning kommunen står inför, en utmaning de jobbar aktivt med att skapa bra förutsättningar för att lyckas.

Kommunen har de senaste åren vuxit till att bli en svensk och europeisk symbol för tillväxt, framtidssäkra energilösningar och banbrytande teknik. En viktig del i detta arbete är Campus Skellefteå vid Luleås universitet. Här handlar arbetet om att hitta smarta lösningar för städer och cybersäkerhet, till testmiljöer och metoder för att klara av en snabb kompetensomvandling.

I Skellefteå finns det ett stort antal förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. Trots sin mångfald i arbete, utbildning och boende är Skellefteå en kommun med korta avstånd till allt vilket ger mer livskvalitet och tillåter dig att få ihop vardagspusslet. Här kan du läsa mer om vad Skellefteå har att erbjuda.

Malå

Malå ligger belägen i Lappland och erbjuder en unik, hållbar livsmiljö med ett härligt (om vintern kyligt) klimat. I Malå är barnfamiljerna viktiga och kommunen vill vara en plats där familjer väljer att bosätta sig. Här är livsförutsättningarna goda med flera världsledande företag inom bland annat markradar, skog, geologi och gruvnäring. Här verkar och trivs även små och medelstora företag inom flera olika branscher. Även kommunen är en stor arbetsgivare och söker ständigt efter rätt kompetens till sina tjänster.

Kommunen har flera spännande städer runt omkring, bland annat Skellefteå, Umeå och Luleå. Det går enkelt att ta sig hit med tåg eller buss och i närliggande orter finns flygplatser om du vill ta dig vidare ut i världen. För den boende eller besökande i Malå finns det massor att göra. Om vintern är skidor och snöskoter populärt, på sommaren vandring, fiske och downhill banor.

Det finns flera boendemöjligheter i kommunen och flera objekt till salu. Här finns också förskolor, grundskola och fjärrgymnasium från höstterminen 2022. Vill du veta mer om Malå? Då kan du göra det här.

Bjurholm

Bjurholm ligger i Umeå-regionen och erbjuder dig naturens charm med närhet till Umeå stad. Bjurholm är rankad som en av Norrlands mest företagsvänliga kommuner och har ett positivt och välkomnande företagsklimat. De vackra omgivningarna och den friska luften ger ett välbefinnande, som bidrar till en ökad kreativitet och kommunen främjar företagande och finns med som en stöttepelare för att du ska lyckas. Bjurholm ingår i en av de starkaste tillväxtregionerna i Sverige och är en spännande plats att befinna sig på.

Bjurholm är en familjevänlig plats att bo på med grundskola och förskolor i kommunen. Gymnasieskolor finns en kort resväg bort. Här finns det bygg-klara tomter till salu med vatten och avlopp framdraget, redo för dig att skapa ditt drömboende. Här kan du läsa mer.

Har du några frågor eller funderingar rörande Sveriges kommuner? Här kan du jämföra kommuner mot varandra och ta reda på den information som är viktig för dig när du ska byta hemkommun.

Här kan du läsa mer om attraktiva kommuner i Norrland och deras boomande arbetsmarknad.

Norrlands stora bostadsutmaning

Norrland växer och anställer