Till Tanum

Starkt näringsliv

Starkt näringsliv

Bild

Här frodas entreprenörsandan

Tanum är en företagstät kommun med fokus på entreprenörskap och företagsamhet, av 13 000 invånare är över 2 600 egenföretagare. Det är ett kvitto på att Tanumsborna gärna tar initiativ och gör affärer.

Varje år presenterar Svenskt Näringsliv ny statistik över företagsamheten i landets kommuner. Tanum har i den senaste mätningen från 2020, precis som i tidigare mätningar, högst andel företagsam befolkning i Västra Götaland. Hela 20,4 procent av befolkningen är på något vis delaktiga i ett företag. Tanums kommun arbetar för ett näringslivsklimat som gör det enkelt att vara företagare och att fler företag utvecklas och etablerar sig så att fler arbetstillfällen skapas.

Bild

Besöksnäring

Merparten av företagen i Tanums kommun består av små- och medelstora företag. Besöksnäringen är betydande. Tanum har många sevärdheter, bland annat hällristningarna i Tanums världsarvsområde med över 500 hällristningsplatser och med totalt 10 000-tals bilder. Till hällristningarna i Vitlycke kommer varje år fler än 100 000 besökare från hela Europa. Väderöarna, Sveriges första marina nationalpark Kosterhavets Nationalpark, Fjällbacka skärgård, filmturismen och de många campingplatserna är andra stora besöksmål.

Bild

Kluster för konstnärer och andra kulturarbetare

Kulturutbudet i Tanums kommun är större och bredare än man kan förvänta sig av en kommun med 13 000 invånare. Detta är en av landets mest kulturarbetartäta kommuner med en hög koncentration av konstnärlig kreativitet och stort internationellt inflytande inom bland annat konst, teater och dans.

Kommunen är särskilt rik på kulturföretagare inom alla konstarter. Här hittar du Konstnärernas kollektivverkstad, Bohuslän, Gerlesborgsskolan, Konstvandring i Ranrike, Kvirr, Centre for Performance Art och Vitlycke museum.

Bild

God företagsmiljö

Flera starka turistmål och kulturmiljöer lockar många besökare året om. Det skapar goda möjligheter att driva företag inom handel, kulturupplevelser, hantverk och annan besöksnäring. Folkmängden ökar fem gånger under sommarhalvåret och det finns potential för fler företagare att etablera sig permanent i Tanum.

Länk till större arbetsgivare och företagsregister: Företagsregister - Tanums kommun