Till Tanum

Upptäck natur och kultur

Upptäck natur och kultur

Bild

I Tanum finns det mycket att upptäcka. Om sommaren är det havet och vår unika skärgård som lockar många. Salta vågor att svalka sig i men också segla, bada, snorkla, dyka och fiska i. I fiskelägena vankas det färska skaldjur att avnjuta på en solvarm klippa när solen går ned. Men också ett sprakande nöjesliv och restauranger i världsklass.

I Tanums finns några av Bohusläns mest populära badorter men vår unika miljö gör att vi har många besökare året runt.

Bild

Hällristningarna - vårt världsarv

Här i Tanum finns hällristningar. Denna förhistoriska bildskatt är så innehållsrik och säregen att den finns med bland världens samlade kulturarv på Unesco:s Världsarvslista.

Vårt världsarvsområde är mycket välbesökt och lockar turister från hela världen. Inom världsarvsområdet finns ungefär 610 hällristningsplatser som tillsammans innehåller tiotusentals bilder. På Vitlyckehällen hittar du Brudparet - Bohusläns mest kända ristning.

Bild

Friluftsliv

Tanums kommuns friluftsliv är så mycket mer än Fjällbackas världsberömda skärgård och Vitlyckes hällristningar. Med oreglerade vattendrag kan kommunen erbjuda ett fantastiskt havsöringsfiske med många lättillgängliga fiskeplatser. I kommunens trettio naturreservat finns möjlighet att upptäcka orörd natur nära samhällena.

Vandringslederna i våra västliga naturreservat Tjurpannan och Valön bör upplevas året om, från den färgsprakande vårblomningen till vinterns piskande stormar. Flaggskeppet i det kommunala friluftslivet är Raneboanläggningen, ett tillgänglighetsanpassat friluftsområde mitt inne i Lurs gamla skogar. Där finns möjlighet till fiske, bad och vandringsleder.

Bild

Skaldjur i världsklass

Fiske och sjöfart har under lång tid varit en betydande näring för kommunen. Idag består fångsten främst av räkor och kräftor men det som man verkligen är känd för är sina vilda ostron, Ostrea edulis. Faktum är att hela 90 procent av Sveriges ostronproduktion kommer från Tanum och man har nordiska mästerskapen i ostronöppning i Grebbestad. Den bästa tiden för skaldjur och ostron är under höst- och vintermånaderna när vattnet är kallt och friskt.

Bild

Natur

Vintertid finns det skidspår, pulkabacke, och milsvis med skridskois i Bolsjöarnas vattensystem. I Bullaren ges möjlighet att uppleva riktig vildmark med rika bär och svampskogar. Här ligger även Bohusläns högsta vattenfall med sina 46 meter.

Forskning visar att naturkontakt ökar välbefinnandet, i Tanums kommun natur har du möjlighet att må gott året om!

Bild

Kulturnav

Tanum är en av de mest konstnärstäta kommunerna i Sverige. År 1944 grundade Arne Isacsson Gerlesborgsskolan, den konstskola som idag är en av landets mest välrenommerade grundläggande konstnärliga utbildningar. I Gerlesborg hittar du även Konstnärernas kollektivverkstad (KKV), där amatörer och yrkesverksamma konstnärer verkar professionellt i utrustade verkstäder och Scenkonst Gerlesborg en mötesplats för scenkonstnärer.

Bild

Kosterhavets nationalpark

Här finns också Kosterhavets nationalpark - Sveriges första marina nationalpark. Där under ytan hittar du västkustens alla typiska arter, plus ett stort antal arter som har sin enda kända förekomst just här. Många av de sällsynta och unika arterna finns i Kosterrännan som löper genom nationalparken från norr till söder och har ett största djup på 247 meter. Rännan får salt och kallt oceaniskt vatten från Skagerack som gör det möjligt för många djuphavsdjur att leva här, helt nära kusten. Totalt finns cirka 12 000 arter i nationalparksområdet som ryms på en yta av ungefär 390 kvadratkilometer.