Till Hjo

Platsen Hjo

Hitta hem hos oss – We love Hjo!

Vi brukar säga att vår lilla stad både är en plats och ett sätt att vara. Lite mer avslappnat, lite roligare och lite trevligare. Det är någonting med kullerstenen, den levande landsbygden, snickarglädjen och Vätterns kristallklara vatten. Och Hjoborna, förstås.

Vi är drygt 9 000 Hjobor som tillsammans skapar såväl ett blomstrande näringsliv som kreativitet och goda möten. Vi hoppas att du vill flytta till Hjo och bli en av oss!

Munkar på villovägar

Namnet Hjo väcker onekligen ordvitsdelen av hjärnan, vilket vi förstås drar nytta av i vår välkända slogan ”I love Hjo”. Men, varifrån kommer egentligen namnet? En välkänd sägen lyder så här:

För länge sedan reste några munkar med båt över Vättern. De var på väg från Alvastra kloster i Östergötland till Varnhems kloster i Västergötland. Det blåste dock upp till storm och färden blev olidlig. När de till slut nådde Hjo och därmed också fast mark under fötterna, lade de sig ned på marken och utropade: "Hic jacet otium", vilket kan översättas med "här vilar friden". De första bokstäverna i de ord som munkarna utropade ger namnet på staden: Hjo.

Oavsett sanningshalten i den berättelsen så hade de rätt i en sak: här vilar friden. Vi hoppas att du kan ta dig till oss en lugnare väg än över stormig sjö. Det ska nog gå bra. Numera har vi smidiga förbindelser till närliggande Skövde med högskola, och därifrån med tåg till Göteborg och Stockholm.

Gör som turisterna: kom hit och koppla av

Staden är gammal som gatan. Och gatorna är vackra. På promenad genom trästaden är det lätt att förstå varför Hjo var en kurort i slutet av 1800-talet. Då kom människor till de vackra trävillorna i det som i dag är Hjo Stadspark för att koppla av och umgås. Parken passar fortfarande utmärkt för avkoppling och livsnjuteri. Kanske en picknick med familjen i gröngräset, eller en tennismatch?

Ett stenkast från Stadsparken ligger hamnen, som i stora drag ser ut som den gjorde när den byggdes i mitten av 1800-talet. Men i dag har den gamla Hamnvaktarbostaden blivit glassrestaurang och i Vätterns klara vatten kryllar det av fritidsbåtar och badfantaster.

Alltid nära till naturen

I Hjo har du alltid nära till naturen. Naturreservatet Hjoåns dalgång sträcker sig ända från hamnen upp till den lilla sjön Mullsjön strax väster om Hjo. Längs ån slingrar sig en lummig naturstig där du kan ta del av områdets historia, fantastisk vild natur och ett rikt fågelliv – mitt i staden.

I samhällena Gate, Korsberga och Blikstorp har du naturen inpå knuten, bokstavligt talat. Här hittar många sitt drömboende i lantlig idyll.

Kommunen har två friluftsområden med motionsspår för vandring, löpturer och cykling. Vintertid kan du åka längdskidor. 

Kvinna leder sin cykel på torget

Fotograf: Jesper Anhede