- Start
- Om Hjo
- Näringsliv
- Hjo i siffror
- Lediga jobb
- Politik
- Boende
- Skola och utbildning
- hjo.se
I love Hjo
306 besökare senaste 30 dagarna
Vad kul att du är intresserad av oss! Du är inte ensam. Varje år väljer fler och fler att slå ner sina bopålar hos oss i trästaden längs Vätterns västra strand. Förutom att vi hela tiden blir fler Hjo-bor väljer många att tillbringa sin semester hos oss. ”Har du en gång fått Hjosand mellan tårna vill du aldrig åka härifrån”, som lokalborna säger.
Idag är vi på god väg mot 9 500 invånare och sedan 2013 växer kommunen med i snitt 50-60 nya invånare varje år. De gamla trävillorna fylls med nya barnfamiljer, på de nya villaområdena byggs drömhus och vid Vätterns strand planeras efterlängtade flerfamiljshus. Under de närmaste tre åren planerar kommunen och privata aktörer cirka 100 villatomter och 180 lägenheter i Hjo. Den utvecklingen vi är stolta över.
I norr, söder och väst omges Hjo av en sprudlande och levande landsbygd. I de mindre samhällena Grevbäck, Gate, Korsberga och Blikstorp finns spännande företag och vackra boendemiljöer. Den gröna näringen är stark i kommunen och de välskötta gårdarna sätter sin prägel på landskapet. Här finner många drömmen om den egna lilla gården på landet, med närhet till stadens utbud och inte sällan med sjöutsikt. Ta en tur mellan Hjo och Korsberga så förstår du vad vi menar.
Vi berättar gärna mer om allt vi är stolta över. Inför ditt besök kan du läsa mer här på sidan.
– För visst syns vi snart?
Fotograf: Jesper Anhede
Fotograf: Jesper Anhede
Antal invånare
Ekonomifakta
Uppdaterad 2022-06
Befolkningsökning
Ekonomifakta
Uppdaterad 2022-06
Medelålder
Ekonomifakta
Uppdaterad 2022-06
Total inkomstskatt
Ekonomifakta
Uppdaterad 2022-06
Vi brukar säga att vår lilla stad både är en plats och ett sätt att vara. Lite mer avslappnat, lite roligare och lite trevligare. Det är någonting med kullerstenen, den levande landsbygden, snickarglädjen och Vätterns kristallklara vatten. Och Hjoborna, förstås.
Vi är drygt 9 000 Hjobor som tillsammans skapar såväl ett blomstrande näringsliv som kreativitet och goda möten. Vi hoppas att du vill flytta till Hjo och bli en av oss!
Namnet Hjo väcker onekligen ordvitsdelen av hjärnan, vilket vi förstås drar nytta av i vår välkända slogan ”I love Hjo”. Men, varifrån kommer egentligen namnet? En välkänd sägen lyder så här:
För länge sedan reste några munkar med båt över Vättern. De var på väg från Alvastra kloster i Östergötland till Varnhems kloster i Västergötland. Det blåste dock upp till storm och färden blev olidlig. När de till slut nådde Hjo och därmed också fast mark under fötterna, lade de sig ned på marken och utropade: "Hic jacet otium", vilket kan översättas med "här vilar friden". De första bokstäverna i de ord som munkarna utropade ger namnet på staden: Hjo.
Oavsett sanningshalten i den berättelsen så hade de rätt i en sak: här vilar friden. Vi hoppas att du kan ta dig till oss en lugnare väg än över stormig sjö. Det ska nog gå bra. Numera har vi smidiga förbindelser till närliggande Skövde med högskola, och därifrån med tåg till Göteborg och Stockholm.
Staden är gammal som gatan. Och gatorna är vackra. På promenad genom trästaden är det lätt att förstå varför Hjo var en kurort i slutet av 1800-talet. Då kom människor till de vackra trävillorna i det som i dag är Hjo Stadspark för att koppla av och umgås. Parken passar fortfarande utmärkt för avkoppling och livsnjuteri. Kanske en picknick med familjen i gröngräset, eller en tennismatch?
Ett stenkast från Stadsparken ligger hamnen, som i stora drag ser ut som den gjorde när den byggdes i mitten av 1800-talet. Men i dag har den gamla Hamnvaktarbostaden blivit glassrestaurang och i Vätterns klara vatten kryllar det av fritidsbåtar och badfantaster.
I Hjo har du alltid nära till naturen. Naturreservatet Hjoåns dalgång sträcker sig ända från hamnen upp till den lilla sjön Mullsjön strax väster om Hjo. Längs ån slingrar sig en lummig naturstig där du kan ta del av områdets historia, fantastisk vild natur och ett rikt fågelliv – mitt i staden.
I samhällena Gate, Korsberga och Blikstorp har du naturen inpå knuten, bokstavligt talat. Här hittar många sitt drömboende i lantlig idyll.
Kommunen har två friluftsområden med motionsspår för vandring, löpturer och cykling. Vintertid kan du åka längdskidor.
Fotograf: Jesper Anhede
Har du fått ett jobb i Hjo, eller funderar du på att söka? Kommunen och näringslivet letar ständigt efter nya talanger. Här finns ett brett näringsliv med driv och engagemang!
I Hjo finns drygt 1 200 företag inom en rad olika branscher; industri, grön näring, entreprenad och byggföretag, besöksnäring och handel, hantverk, tjänster, service och kultur. De flesta av företagen har färre än tio anställda och nästan alla har färre än 50 anställda. Tillsammans bidrar näringslivet med hela 1 800 arbetstillfällen, vilket motsvarar drygt 50 procent av samtliga jobb i kommunen. Största arbetsgivare är Emballator Tectubes, ICA, AnVa Hjo och Magnussons Måleri.
Den idylliska trästaden är även hem åt en innovativ och spännande industrisektor. Här finns gott om möjligheter för dig som vill arbeta med produkter och tjänster i världsklass. Förpackningsdesign, tillverkning och konstruktion, plåtbearbetning och specialinredningar är bara några exempel. Visste du till exempel att Kalles Kaviar-tuben produceras i Hjo? Eller att Scandias nya hotellinredningar kommer från Blikstorp?
Finsnickare, kantpressare, automationselektriker, industridesigner eller underhållstekniker – karriärmöjligheterna är stora här. Kanske hittar du nästa utmaning hos oss i Hjo. Badstränder och sjöutsikt får du på köpet!
Många som väljer att bo i Hjo arbetar i närliggande städer. Pendlingsavstånden är små i Skaraborg – och garanterat fria från trängsel.
På 25 minuter når du Skaraborgs sjukhus, högskolan, det breda näringslivet och försvarsetablissemanget i Skövde. Likaså näringslivet i Tidaholm, Försvarsmakten i Karlsborg och möbelindustrin i Tibro.
På 60 minuter når du en av Sveriges största kommuner, Jönköping. På vägen passerar du vår expansiva granne Habo med Fagerhult.
Stockholm och Göteborg når du enklast från ”vår egen” tågstation i Skövde. Resan tar 2h resp. 1h. Fler och fler upptäcker fördelarna med att bo i Hjo för att sedan ha möjlighet att kunna arbeta i storstäderna.
Hjo kommun är till ytan ingen stor kommun så avstånden på hemmaplan är bekväma. Mellan Korsberga och Hjo tar det cirka 15 minuter. Garanterat fritt från bilköer.
I Hjo bor det färre än genomsnittet.
I Hjo är medelåldern högre än genomsnittet.
Hjo växer med mindre än snitt-kommunen varje år.
I Hjo har man lägre inkomst än genomsnittet.
I Hjo betalar man mindre i skatt än genomsnittet.
I Hjo är färre högutbildade än genomsnittet.
I Hjo är det fler i arbetsför ålder som arbetar än snittet.
I Hjo har man fler entreprenörer än genomsnittet.
I Hjo startas det fler företag än genomsnittet.
I Hjo har man färre arbetslösa än genomsnittet.
I Hjo går färre i pension i förtid än genomsnittet.
I Hjo får färre bidrag än genomsnittet
Hjo har lägre skatteintäkter än genomsnittet.
Hjo får lägre statligt bidrag än genomsnittet.
Hjo har lägre kommunala kostnader än genomsnittet.
Hjo har färre lediga hyreslägenheter än genomsnittet.
Hjo har färre hus till salu än genomsnittet.
I Hjo kostar lägenheterna mindre än genomsnittet.
I Hjo är husen billigare än genomsnittet.
I Hjo är fritidshusen billigare än genomsnittet.
I Hjo har man bättre skola än genomsnittet.
I Hjo är man bättre på miljöarbete än genomsnittet.
I Hjo har man ett sämre företagsklimat än genomsnittet.
Man har närmare till kollektivtrafik i Hjo än genomsnittet.
Niondeklassare är nöjdare med skolan i Hjo än genomsnittet.
I Hjo har man längre till skolan än genomsnittet.
Man har ett mindre aktivt föreningsliv i Hjo än genomsnittet.
I Hjo har fler tillgång till bredband än genomsnittet.
I Hjo är avgifen för bostäders förbrukning lägre än genomsnittet.
Man har längre till dagligvaruhandel i Hjo än genomsnittet.
Man har mindre yta kommun per person i Hjo än genomsnittet.
Man har en mer levande landsbygd i Hjo än genomsnittet.
I Hjo har vi ett brett näringsliv med driv och engagemang. Vi söker ständigt efter nya talanger.
Den idylliska trästaden är bland annat hem åt en innovativ och spännande industrisektor. Här finns gott om möjligheter för dig som vill arbeta med produkter och tjänster i världsklass. Visste du till exempel att Kalles Kaviar-tuben produceras i Hjo? Eller att Scandias nya hotellinredningar kommer från Blikstorp?
Moderaterna
Socialdemokraterna
Sverigedemokraterna
Centerpartiet
Kristdemokraterna
Vänsterpartiet
Liberalerna
Miljöpartiet
Övriga
Vad kul att du är intresserad av en bostad i Hjo kommun! Här finns många valmöjligheter för den som lägger stor vikt vid sitt boende. Den unika trästadsmiljön erbjuder fantastiska möjligheter till ett unikt boende – inte sällan med sjöutsikt. På den böljande landsbygden runtom hittar många sitt drömboende med lantlig charm.
Efterfrågan på bostäder är hög i Hjo kommun och nya villaområden och flerfamiljshus är under planering. Läs mer om tillgängliga tomter och fastighetsvärdar.
Det finns 10 hus och bostadsrätter till salu i Hjo Källa: Hemnet
Det finns 4 lediga hyreslägenheter i Hjo Källa: Bostadsdeal
En villa på 150m2 i Hjo kostar 2 427 300kr Källa: Mäklarstatistik
En lägenhet på 70m2 i Hjo kostar 701 330kr Källa: Mäklarstatistik
Ett fritidshus på 50m2 i Hjo kostar 1 046 000kr Källa: Mäklarstatistik
Vardagen för barn och ungdomar i våra skolor och förskolor präglas av trygghet och studiero.
I tätorten finns det tre grundskolor, varav en med högstadium. Utöver dem har vi två landsbygdsskolor, en i Korsberga och en i Gate. Hjo har platsgaranti till förskola i kommunen inom tre månader.
Kommunen har ingen egen gymnasieskola, men 30 minuter bort ligger Skövde med ett brett utbud av gymnasieprogram på flera olika skolor. Där finns även Högskolan i Skövde.
År 2022 flyttade cirka 180 elever in på nybyggda Estrid Ericsonskolan i Hjo tätort. Ledorden för skolan är hållbarhet, litteratur och rörelse. Skolan är utformad med inspiration från Svenskt tenn-grundaren och Hjobon Estrid Ericson.
Utanför tätorten finns F-6-skolorna Fågelås och Korsberga, med ett 60-tal elever på varje skola. De små skolorna präglas av trygghet och gemenskap. I byggnaderna finns också förskola och fritidshem. På landsbygdsskolorna läser flera årskurser tillsammans och några gånger per termin arbetar eleverna i tvärgrupper över alla årskurser.
Utöver nybyggda Estrid Ericsonskolan finns ytterligare två grundskolor i tätorten. Guldkroksskolan är en F-9-skola med cirka 660 elever. Högstadiet har en hälsoprofil och alla elever får en egen dator under studietiden.
På Hammarnskolan går cirka 180 elever i årskurs F-6. Skolan gränsar till det idylliska naturreservatet Hjoåns dalgång och bostadsområdet Hammarnsjorden.
Flytta till Hjo kommun | hjo.se