Till Hjo

Tio saker att uppleva i Hjo

Tio saker att uppleva i Hjo

1. Upptäck svensk design

Estrid Ericson är en av 1900-talets designikoner som grundade Firma Svenskt Tenn. Hon växte upp här i Hjo men flyttade som 30-åring till Stockholm för att med arvet efter sin far Adolf skapa det som idag har blivit ett internationellt erkänt varumärke inom design och inredning.

I Kulturkvarteret i Hjo finns en utställning om Estrid Ericson och Firma Svenskt Tenn. Här skildras Estrids uppväxt i Hjo tillsammans med ett stort urval av gamla och nya föremål från Firma Svenskt Tenn. Utställningen är gratis att besöka. 

Här kan du läsa mer om utställningen.

Konstföremål av Estrid Ericson i en monter

Fotograf: Jesper Anhede

2. Upplev trästaden

På egen hand kan du enkelt uppleva trästaden och dess historia genom att ladda ner vår app Tre trästäder (Appen för Google Play och Appen i App Store) eller scanna våra QR-koder på flertalet byggnader runtom i trästaden.

Du kan även följa med på en vandring tillsammans med en av våra guider. Under turen får du höra om munkar som steg i land, brand som härjade, ångbåtar, resande handelsmän, fägator och uthus. En spännande resa i småstadsidyllens historia. Turerna erbjuds sommartid flera dagar i veckan och bokas via Hjo Turistinformation.

Trähus med stora rosa blommor vid fasaden

Fotograf: Jesper Anhede

3. En tur på sjön

Följ med ångaren Trafik på en dagstur ut på Vättern. Trafik byggdes 1892 och är en av Sveriges bäst bevarade ångbåtar. Under sommarmånaderna gör hon turer till Visingsö, men även till Vadstena och Hästholmen. Du kan också följa med på kortare dagskryssningar eller musikkryssningar kvällstid.

Ångaren Trafik på väg ut från Hjo hamn

Fotograf: Jesper Anhede

4. Safari bland bjässar

Bisonfarmen i Gate får du vara med om en annorlunda och spännande naturupplevelse. Vid ett bisonsafari kommer du djuren riktigt nära inpå livet och får lära känna bisonoxen Bamse och hans kompisar - ett uppskattat äventyr för både stora och små.

Ett 15-tal bisonoxar ligger på en åker

Fotograf: Visit Hjo

5. Glassfika – ett måste

I Hjo stoltserar vi med hela tre glasställen:

  1. Moster Elins Glass mitt i Hjo hamn kan du välja på över 40 olika smaker och lokalinspirerade glassmenyer

  2. Gula Paviljongens glasscafé vid Hjoån serveras lokaltillverkad ekologisk glass och du kan mumsa på både gelato, nicecream och sorbet. Därtill finns egen våffeltillverkning.

  3. Den Hjotillverkade Österhagen Glass, en klassisk svensk gräddglass, serveras på Delicatezza Bianca utmed shoppingstråket Hamngatan. 

Kvinna med glass utanför glasscafét Gula Paviljongen

Fotograf: Jesper Anhede

6. En grön skön stund i stadsparken

På 1870-talet kunde man här i Hjo kurera sina krämpor på Hjo Vattenkuranstalt. En sorts dåtidens "all-inclusive" belägen mitt i Hjo Stadspark, med varmbadhus, behandlingsrum, sällskapssalonger, restauranger och logi.

Precis som på kuranstaltens tid, är parken fortfarande en grön oas mitt i staden där vi tycker om att koppla av och umgås. Övernatta på hotell eller vandrarhem, spela schack, boule, minigolf eller tennis, njut av medhavd picknick, besök någon av restaurangerna, träna, ta en joggingtur eller bara njut av stunden. 

Par promenerar i stadsparken med ett barn. Trävilla i bakgrunden.

Fotograf: Jesper Anhede

7. Sightseeing med Lok-Hjo-Motivet

För dig som vill uppleva Hjo bekvämt tillbakalutad rekommenderar vi att ta plats på Lok-Hjo-Motivet. En 20 minuters tur bjuder på tips om var du kan shoppa och äta, visar dig den prisbelönta trästaden och stadsparken, den historiska miljön längs Hantverksgatan och hamnområdet. Sightseeing helt enkelt!

Föräldrar och ett litet barn sitter i en tågvagn och ttitar ut

Fotograf: Jesper Anhede

8. Vandra i Hjoåns dalgång

Naturreservatet Hjoåns dalgång är en grön oas mitt i staden, som bjuder på härliga naturupplevelser året om. Följ gärna naturstigen längs ån, ända från Hjo hamn upp till den lilla sjön Mullsjön strax väster om Hjo. Ett lummigt och grönt slingrande stråk som bjuder på en historisk vandring, fantastisk vild natur och ett rikt fågelliv - mitt i staden.

Vatten som strömmar bland stenar och växtlighet

Fotograf: Jesper Anhede

9. Dreja med Clay

På sommaren kan hela familjen prova på att dreja på Clay i Hjo Stadspark. Passar alla åldrar, nybörjare som dig med lite erfarenhet. Under övriga året kan du boka ett barnkalas!

En kvinna och ett barn ser glada ut och drejar tillsammans

Fotograf: Jesper Anhede

10. Smaka på en världskändis

Den prisbelönta Wrångebäcksosten fick 2022 status Skyddad Ursprungsbeteckning och spelar därför numer i samma liga som Champagne och Parmaskinka. Osten tillverkas strax söder om Hjo på Almnäs Bruk, en av Nordens största ekologiska gårdar med anor från medeltiden. Passa på att köpa med en bit ost hem eller njut på plats. Osten finns till försäljning i självservicebutiken på Almnäs Bruk och på Delicatezza Bianca, längs Hamngatan mitt i Hjo.

Man håller i en stor ost

Fotograf: Jesper Anhede