• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll

nykommun.se

  • Jämför
  • Alla kommuner
  • Topplistor
  • Nyheter
  • Flyttguide

Östhammars kommun

- En del av Roslagen

461 besökare senaste 30 dagarna

  • Start
  • Om Östhammar
  • Östhammar i siffror
  • Lediga jobb
  • Politik
  • Boende
  • Skola och utbildning
  • osthammar.se

Östhammar i korthet

Jämför Östhammar med andra kommuner

Skärgården, skogen och vackra kulturmiljöer präglar Östhammars kommun



Vackert beläget vid havet med badplatser och promenadstråk längs vattnet hittar du Östhammar, Hargshamn och Öregrund. Från skärgårdsidyllen kan du också nå öar som Gräsö, Örskär och Rävsten. Österbybruk och Gimo är gamla järnbruk med herrgårdar och bruksmiljöer som ger en vacker stadsbild med en spännande historia. Alunda har en levande landsbygd och tätorten har blivit den snabbast växande i kommunen med pendlingsavstånd på 30 minuter till Uppsala. Med närheten till storstadsregionerna Uppsala, Stockholm och Gävle kan du enkelt komma i kontakt med storstadpulsen när du vill.


Flera möjligheter att göra karriär

I Östhammars kommun finns många jobbtillfällen. De största arbetsgivarna tillsammans med Östhammars kommun är Forsmarks kraftgrupp AB, Sandvik Coromant och Svensk Kärnbränslehantering. Ett starkt föreningsliv och en mängd småföretagare bidrar också till en upplevelserik landsbygd med ett varierat utbud av aktiviteter och handel i de olika tätorterna. I kommunen finns många arbetstillfällen inom industrin med högteknologisk inriktning.

Stort utbud av fritidsaktiviteter

En mängd aktörer erbjuder möjlighet till träning och fritidsaktiviteter. Hästar, fotboll och innebandy är populära fritidsintressen. Självklart har det dykt upp padelbanor även här och i kommunen finns både simhallar, ishallar, kulturhus och en kulturskola. Friluftslivet finns inpå knuten och flertalet vandringsleder och stigar går genom kommunen. I Gimo finns det vintertid konstsnöspår för längdskidor och i Österbybruk finns äventyrliga mountainbikespår.

Välkommen att upptäcka just ditt smultronställe i Östhammars kommun!

Antal invånare Ekonomifakta
Uppdaterad 2022-06

Östhammar 22 364 personer
Snittet 36 132 personer

Befolkningsökning Ekonomifakta
Uppdaterad 2022-06

Östhammar 1,4% per tre år
Snittet 2,2% per tre år

Medelålder Ekonomifakta
Uppdaterad 2022-06

Östhammar 45,7 år
Snittet 43,7 år

Total inkomstskatt Ekonomifakta
Uppdaterad 2022-06

Östhammar 33,40%
Snittet 33,16%
Fler nyckeltal för Östhammar
  • Trygg kommun
  • Hållbar kommun
  • Attraktiv arbetsgivare
  • Aktiv kommun
  • Sevärd kommun
  • Familjevänlig kommun

Välkommen till Östhammar i vackra Roslagen

  • Upptäck natur & kultur
  • Aktiviteter för alla årstider
  • Livet i Östhammar
  • Jobba i kommunen

Upptäck natur & kultur i Östhammar

Östhammar är perfekt för dig som gillar friluftsliv

Östhammars kommun har med sina 400 mil av strandlinjer och mångfald av öar gott om platser för friluftsliv vid både sjö och skog. Inom kommunen finns 40 naturreservat och 13 friluftsbad. Det finns över 30 naturreservat, allt från lummiga skogar till våtmarker och skärgårdsöar. Vikingaleden och Upplandsleden är två långa vandringsleder som går genom kommunen. Här finns även ett flertal kortare vandringsleder som exempelvis Harvikaleden och Vallonstigen. För de allra minsta finns nu även Myrans stig, en naturstig med lekfulla och lärande inslag, i Hargshamn. 

En kommun rik på kultur

Järnbruken och dess historia har haft stor betydelse för kulturen i Östhammars kommun. I Forsmark, Gimo, Harg och Österbybruk finns både herrgårdar och bruksmiljöer bevarade i varierad omfattning. Idag används byggnaderna till restauranger, hotell, konferens, utställningar och liknande verksamheter.

I centralorten Östhammar finns det nybyggda Kulturhuset Storbrunn som rymmer bibliotek, biograf, konstrum, ungdomsgård och gästande kulturverksamhet. Storbrunn är en mötesplats full av verksamhet där det egna skapandet och kreativiteten ges utrymme. Här finns allt under samma tak – bibliotek, biograf, konferensrum, ungdomsgård, konstrum, rum för skapande och café. En plats där alla, från de minsta barnen till ungdomar och äldre, var för sig eller tillsammans fyller huset med idéer och aktiviteter. Här kan du se evenemangskalendern.

Ett rikt föreningsliv erbjuder dessutom kulturverksamheter i hela kommunen. 

Idrott och motion

Ett rikt föreningsliv gör det möjligt att erbjuda aktiviteter året runt på många platser i kommunen.

På alla orter finns en mängd föreningar som driver allt från friidrott, gruppträning, ridklubbar till innebandy-, tennis-, fotboll- och ishockeyverksamhet. Dessutom finns det simhallar, mountainbikespår, gym, utegym och idrottshallar på olika platser i kommunen. Det populära konstsnöspåret i Gimo lockar många längdskidåkare under vinterhalvåret.

I Öregrund hålls årligen Roslagsloppet, en racerbåtstävling, som lockar tusentals besökare. Varje år bjuder Roslagscupen in unga fotbollsspelare från hela landet och Stadsloppet är ett populärt motionslopp. 

Läs mer om utbudet av fritidsaktiviteter på motioniuppland.se

Sommaraktiviteter i Östhammar

  1. Båt & bad i Östhammars skärgård - För den som älskar båtlivet är Östhammar en utmärkt plats att besöka på sommaren. Roslagsloppet och Båtveckan är ett måste för dig som älskar båtar och allt vad det livet innebär. Vill du svalka dig en solig dag finns det flera härliga badplatser att besöka. Tallparken, Sunnanö Camping och Gräsö Camping utmärkta alternativ. Sommaren är en tid för njutning och att skapa oförglömliga sommarminnen. Varför inte duka upp en picknick på en solvarm klippa och se solen gå ner i havet - Östhammar är den enda platsen på hela östkusten där den möjligheten finns.

2. God mat & kultur - Östhammar bjuder på nya smakupplevelser väl värda ett besök. På Forslundska villan tar man vara på säsongens råvaror som är närproducerade från lokala bönder och odlare. I den vackra sekelskiftsvillan finns olika miljöer att äta i, beroende på säsong och vad man är sugen på. För glassälskaren är Schrams gelateria ett måste - här varierar smakerna, kolla in deras Facebook sida där de brukar presentera sina alternativ. Vad sägs om belgisk mjölkchoklad, saltkola eller hallonsorbetto? Du som är kulturintresserad bör ta dig till Kulturhuset Storbrunn där det egna skapandet och kreativiteten ges utrymme. Missa inte heller Socitetshuset Källör som har en spännande historia som sträcker sig tillbaka till 1887.

3. Shopping på bakluckeloppis - I Norrskedika kan du shoppa loss sommartid på en backluckeloppis. Men inte vilken vanlig loppis som helst utan Sveriges första bakluckeloppis. Idén med en bakluckeloppis kom från Sune Selander 1996, som under ett besök i England besökt flera loppisar, bland annat loppisar där människor kört ut sina bilar på en åker och sålt varor från sina öppna bakluckor. Hemkommen från sin resa bestämde Sune att det va en bra idé att testa i Norrkedika, och döpte fenomenet till bakluckeloppis. Idag är Bakluckan (som loppisen kallas) kommunens största turistattraktion med ca 50 000 besökare per år. Här finns också en gatuköksvagn som serverar mat, godis, kaffe med mera.

4. Knutmassomuseet i Gimo - På Knutmassomuseet i Gimo får man följa med på en resa genom Gimos historia och lära sig om knutmassofirandet och dess mystiska ursprung. Museet har en lekfull stämning och passar hela familjen. Alla besökande barn får ett pass till tidsresan, kan leta stämplar och pyssla sig en egen knutgubbe i miniatyr. Knutmassomuseet har gratis inträde och är ett roligt utflyktsmål för alla åldrar.

5. Utforska Österbybruks herrgårdsområde - Österbruks herrgård har mycket att erbjuda. Allt från konst till föreläsningar, antikhandel, hantverksbutiker, orangeri, museum och Café. Herrgården erbjuder också föreläsningar och andra evenemang. Promenera runt i herrgårdsområdet och se byggnader som härstammar från 1700-talet. På Wärdshuset Gammel Tammen kan du boka weekend paket med tre rätters middag och logi i herrgårdsflygeln. I nära anslutning finns Simbadets camping där du kan svalka dig med ett dopp från långa badbryggor eller vid den lilla sandstranden.

Höst- och vinteraktiviteter i Östhammar

  1. Vandra i höstlandskap - Hösten är en underbar årstid i Roslagen och naturen är som vackrast till fots. För dig som gillar att vandra bör du testa Vikingaleden, Upplandsleden eller stigarna på Raggarö. Vill du ta med dina yngsta på en promenad finns det en 250 meter naturstig för barn i Hargshamn.
  2. Gimo Ski Center - Ge dig ut i vintervädret på skidor i Gimo Ski Center. Här finns utmärkta spår för dig som vill ta dig ut på längdskidor. Packa varm choklad, klä på er varmt och njut av vintern på bästa sätt.
  3. Julmässan på Österbruks Herrgård - Vill du besöka en julmässa i klassisk stil är Österbruks Herrgård platsen för dig i juletider. Här hittar du cirka 80 olika utställare inom hantverk och slöjd. Här finns också utställare inom mat som säljer allt från korv, skinka, marsipan, konfektyr och mycket mer.
  4. Skridskor på Stordammen - En rolig vinteraktivitet för hela familjen är skridskor. Packa med matsäck och varm dryck till Stordammen där det samlas skridskoåkare om vintern. Det är enklast att kliva ner på isen vid Simbadets camping eller vid Aspbobadet. Har du med dig grillad korv finns det platser där du kan grilla och äta din matsäck.

Lämnade storstaden för lugnet i Östhammar

Ett vardagsliv i Östhammar är ett mer stressfritt liv. Det menar en Östhammar-bo som återvände till kommunen efter en lång tid i Stockholm. Att komma tillbaka till Östhammar var ett enkelt beslut, men orosmomentet va de två ungdomarna i familjen. Skulle de trivas? Det visade sig vara en oro förgäves. Båda ungdomarna trivs över förväntan, hittade nya vänner snabbt och fritidsaktiviteter. Skolan var och är välkomnande, och gjorde ett bra jobb med att få ungdomarna att känna sig hemma. Visst – allt man behöver finns i en storstad som Stockholm, men den hektiska trafiken med köer och långa avstånd i bil gjorde valet att flytta tillbaka till lugnet enkelt. I Östhammar finns allt inom gångavstånd. Det är enkelt att ta sig runt och familjen saknar inget. Kryper storstads längtan finns möjligheten att åka dit med ett kort avstånd. Man får helt enkelt det bästa av två världar.

Östhammar är en plats rik på natur, kultur, bra utbildning och flera spännande karriärmöjligheter. Här är arbetslösheten låg, och många pendlar in varje dag till kommunen för arbete. Här finns stora möjligheter för dig och din familj att leva ett härligt liv med god gemenskap i ett mindre samhälle som har mycket att erbjuda.


Funderar du på att flytta till Östhammar? Kontakta vår kundtjänst Östhammar Direkt så kan vi hjälpa dig svara på dina frågor.

Våra medarbetare får vara med och göra skillnad

Idag arbetar cirka 1700 personer inom Östhammars kommun. Tillsammans - med engagemang, ansvar och öppenhet jobbar vi för att leverera välfärd och utveckling till vårt samhälle. Det gemensamma målet är att fortsätta vara en trygg och attraktiv plats för människor att leva på.

I kommunen finns drygt 90 arbetsplatser och cirka 150 olika yrkesroller vilket gör att vi kan erbjuda spännande karriärsmöjligheter. Som medarbetare i Östhammars kommun får du en trygg anställning och ett meningsfullt jobb där du får vara med och göra skillnad.

Här kan du se alla våra lediga jobb.

Tilliten till medarbetare är viktigt

Östhammars kommun har något som är svårt att hitta i större kommuner - närheten till tjänstemän, chefer och politiker säger Peter Nyberg, kommundirektör. "Vår storlek gör kommunikationen enklare mellan olika enheter och förvaltningar. Vi har ofta kortare vägar till beslut vilket skapar större förutsättningar för inflytande och delaktighet. Det är en stor anledning till varför Östhammars kommun är en bra arbetsgivare."

Östhammars kommun är ständigt på jakt efter nya medarbetare och har mycket att erbjuda den som längtar från storstadens brus till landsbygdens lugn. Som boende och arbetande i Östhammar har du närheten till större städer som Uppsala, Stockholm och Gävle. Helt enkelt det bästa av två världar. Arbeta och lev familjeliv i en lugn miljö omringad av vacker natur och ta dig in till storstaden när stadspulsen lockar.

Här kan du läsa mer i en intervju med Peter Nyberg.

Möt våra medarbetare

Madelene, sjuksköterska

Madelene arbetar som sjuksköterska på närvårdsenheten, vid vårdcentrum i Östhammar. Hon har ansvar för omvårdnaden av patienterna som ofta är äldre personer med behov av tillfällig vård dygnet runt. Madelene är även palliativt ombud som innebär att utveckla och förbättra omvårdnaden för patienter i livets slutskede.

Berätta om en vanlig arbetsdag

Dagen börjar oftast med en avstämning av hur dagen kommer se ut. Sen serverar jag frukost och delar ut mediciner och därefter en rond med läkaren. Vi har satta rutiner för dagarna, men ibland varierar det beroende på patienternas behov. Vi utgår från vad dom behöver, dygnet runt, dag kväll och helg. Ett roterande schema ger oss möjlighet att själva påverka våra arbetstider.

Vad får dig att trivas så bra på jobbet?

Den främsta anledningen är samarbetet i arbetsgruppen. Det är alltid god stämning, roligt och vi hjälps åt. När min dag är slut lämnar jag över arbetet till en kollega, jag behöver aldrig känna att jag tar med arbetet hem. Som anställd av kommunen på närvårdsenheten har vi vanligtvis bättre betalt än landstingsanställda sjuksköterskor vilket är ett plus.

Läs hela intervjun med Madelene här.

Birgitta, biträdande sektionschef

Birgitta jobbar som tillförordnad verksamhetschef med missbruk och socialpsykiatri inom individ- och familjeomsorgen. Hennes dagliga arbete innefattar att tillsammans med handläggarna utreda behov av insatser samt verkställa beslut om exempelvis kontaktpersoner, boendestöd, behandling och sysselsättning. Hon är även ansvarig för kommunens egna öppenvård där hon även arbetar som behandlare och anhörigstödjare.

Berätta om en arbetsdag, hur ser den ut?

Jag har många olika arbetsuppgifter, och de varierar från dag till dag. En arbetsdag kan vara att jag tar emot samtal från personer som vill ha hjälp eller lämna en orosanmälan. Jag går alltid igenom våra olika ärenden tillsammans med handläggarna. Jag förbereder mig inför möten och (behandlande) samtal, vårdplanerar och handleder. En gång i månaden sammanställer jag våra ärenden för att redovisa för våra nämndledamöter vad vi jobbar med. Jag förbereder också för sektionsmöten samt arbetsplatsträffar och ledningsgruppsmöten.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa med mitt jobb är att det är så varierande och att jag får komma med idéer på hur man kan vidareutveckla arbetet. Jag va till exempel med och öppnade upp våran egna öppenvård. Att få följa en persons resa mot drogfrihet är spännande, och en riktig förmån. Jag tycker om att arbeta i en mindre kommun. Det ger oss chansen att skapa personliga relationer och det ger oss goda förutsättningar för att samverka.

Läs hela intervjun med Birgitta här.

Östhammar i siffror

  • Invånare Ekonomifakta
    Uppdaterad 2022-06

    I Östhammar bor det färre än genomsnittet.

    Östhammar 22 364 personer
    Snittet 36 132 personer
  • Medelålder Ekonomifakta
    Uppdaterad 2022-06

    I Östhammar är medelåldern högre än genomsnittet.

    Östhammar 45,7 år
    Snittet 43,7 år
  • Befolkningsökning Ekonomifakta
    Uppdaterad 2022-06

    Östhammar växer med mindre än snitt-kommunen varje år.

    Östhammar 1,4% per tre år
    Snittet 2,2% per tre år
  • Medianinkomst Ekonomifakta
    Uppdaterad 2022-06

    I Östhammar har man högre inkomst än genomsnittet.

    Östhammar 297 125kr per år
    Snittet 293 018kr per år
  • Skattesats Ekonomifakta
    Uppdaterad 2022-06

    I Östhammar betalar man mer i skatt än genomsnittet.

    Östhammar 33,40%
    Snittet 33,16%
  • Andel högutbildade Ekonomifakta
    Uppdaterad 2022-06

    I Östhammar är färre högutbildade än genomsnittet.

    Östhammar 15,3%
    Snittet 21,2%
  • Förvärvsfrekvens Ekonomifakta
    Uppdaterad 2022-06

    I Östhammar är det fler i arbetsför ålder som arbetar än snittet.

    Östhammar 85,0%
    Snittet 79,8%
  • Andel företagare Ekonomifakta
    Uppdaterad 2022-06

    I Östhammar har man fler entreprenörer än genomsnittet.

    Östhammar 7,7%
    Snittet 7,1%
  • Nyföretagande Ekonomifakta
    Uppdaterad 2022-06

    I Östhammar startas det färre företag än genomsnittet.

    Östhammar 9,8 per 1000 invånare
    Snittet 10,7 per 1000 invånare
  • Arbetslöshet Ekonomifakta
    Uppdaterad 2022-06

    I Östhammar har man färre arbetslösa än genomsnittet.

    Östhammar 4,3%
    Snittet 7,3%
  • Andel förtidspensionärer Ekonomifakta
    Uppdaterad 2022-06

    I Östhammar går färre i pension i förtid än genomsnittet.

    Östhammar 4,2%
    Snittet 4,8%
  • Andel bidragsförsörjda Ekonomifakta
    Uppdaterad 2022-06

    I Östhammar får färre bidrag än genomsnittet

    Östhammar 10,7%
    Snittet 14,8%
  • Kommunens skatteintäkter Ekonomifakta
    Uppdaterad 2022-06

    Östhammar har högre skatteintäkter än genomsnittet.

    Östhammar 49 978kr per invånare
    Snittet 47 730kr per invånare
  • Statsbidrag Ekonomifakta
    Uppdaterad 2022-06

    Östhammar får lägre statligt bidrag än genomsnittet.

    Östhammar 12 829kr per invånare
    Snittet 18 545kr per invånare
  • Kommunens kostnader Ekonomifakta
    Uppdaterad 2022-06

    Östhammar har lägre kommunala kostnader än genomsnittet.

    Östhammar 59 731kr per invånare
    Snittet 62 600kr per invånare
  • Lediga hyresrätter Bostadsdeal
    Uppdaterad 2021-11

    Östhammar har färre lediga hyreslägenheter än genomsnittet.

    Östhammar 21
    Snittet 25
  • Hus och bostadsrätter till salu Hemnet
    Uppdaterad 2023-03

    Östhammar har färre hus till salu än genomsnittet.

    Östhammar 90
    Snittet 14 141
  • Snittpris per kvm för lägenheter Mäklarstatistik
    Uppdaterad 2021-11

    I Östhammar kostar lägenheterna mindre än genomsnittet.

    Östhammar 19 060kr per kvm
    Snittet 20 980kr per kvm
  • Snittpris per kvm för villor Mäklarstatistik
    Uppdaterad 2021-11

    I Östhammar är husen dyrare än genomsnittet.

    Östhammar 25 780kr per kvm
    Snittet 23 799kr per kvm
  • Snittpris per kvm för fritidshus Mäklarstatistik
    Uppdaterad 2021-11

    I Östhammar är fritidshusen billigare än genomsnittet.

    Östhammar 29 352kr per kvm
    Snittet 31 393kr per kvm
  • Skol-index Lärarförbundet
    Uppdaterad 2022-06

    I Östhammar har man sämre skola än genomsnittet.

    Östhammar 39,4
    Snittet 44,9
  • Miljö-index Aktuell Hållbarhet
    Uppdaterad 2021-05

    I Östhammar är man sämre på miljöarbete än genomsnittet.

    Östhammar 21
    Snittet 21
  • Företagsklimat, placering av 290 Svenskt Näringsliv
    Uppdaterad 2022-10

    I Östhammar har man ett sämre företagsklimat än genomsnittet.

    Östhammar 266
    Snittet 146
  • Andel med kollektivtrafik inom 2km SCB
    Uppdaterad 2021-05

    Man har längre till kollektivtrafik i Östhammar än genomsnittet.

    Östhammar 60,4%
    Snittet 65,5%
  • Andel niondeklassare som är nöjda med sin skola SCB
    Uppdaterad 2021-05

    Niondeklassare är mindre nöjda med skolan i Östhammar än genomsnittet.

    Östhammar 49,5%
    Snittet 64,5%
  • Andel med grundskola inom 2km SCB
    Uppdaterad 2022-06

    I Östhammar har man längre till skolan än genomsnittet.

    Östhammar 60,3%
    Snittet 69,4%
  • Deltagartillfällen, idrottsföreningar SCB
    Uppdaterad 2022-06

    Man har ett mer aktivt föreningsliv i Östhammar än genomsnittet.

    Östhammar 28,8
    Snittet 23,8
  • Andel med tillgång till bredband SCB
    Uppdaterad 2022-12

    I Östhammar har färre tillgång till bredband än genomsnittet.

    Östhammar 88,0%
    Snittet 92,8%
  • Driftskostnad per kvm Nils Holgersson-rapporten
    Uppdaterad 2022-06

    I Östhammar är avgifen för bostäders förbrukning högre än genomsnittet.

    Östhammar 414kr per kvm
    Snittet 371kr per kvm
  • Andel med dagligvaruhandel inom 2km SCB
    Uppdaterad 2022-06

    Man har längre till dagligvaruhandel i Östhammar än genomsnittet.

    Östhammar 63,5%
    Snittet 67,3%
  • Antal kvadratmeter kommun per invånare SCB
    Uppdaterad 2021-05

    Man har mindre yta kommun per person i Östhammar än genomsnittet.

    Östhammar 66 878kvm per person
    Snittet 147 040kvm per person
  • Andel som bor på landsbyggden SCB
    Uppdaterad 2021-09

    Man har en mer levande landsbygd i Östhammar än genomsnittet.

    Östhammar 33%
    Snittet 24%

Lediga jobb

Gör karriär hos oss! Hos Östhammars kommun finns drygt 90 arbetsplatser och 150 olika yrkesroller. Vårt uppdrag är att skapa välfärd och samhällsutveckling tillsammans. Varje dag går cirka 1700 personer till arbetsplatsen Östhammars kommun. Vill du bli en av dem? Sök jobb här! Via länken kan du också läsa intervjuer med medarbetare.

Det finns många företag och organisationer i Östhammars kommun och därmed många karriärmöjligheter. På osthammar.se har vi sammanställt länkar till de största arbetsgivarna i kommunen. I och med Östhammars kommuns läge finns också goda pendlingsmöjligheter för dig som vill bo här, men jobbar annanstans.

  • Jobb från Östhammars kommun
  • Jobb från Platsbanken

Coach med inriktning mot nyanlända, Gimo

Utvecklingscoach

Byggprojektledare, Östhammar

Enhetschefer LSS, Östhammar

Lärare musik åk 4-9, Gimo

Undersköterskor, Östhammar

Vårdutvecklare, Östhammar

Sommarvikarier kock/ekonomibiträde

Ekonom, Östhammar

Arbetsterapeut, Alunda

Sommarjobb, parkarbete

Lärare i Hkk åk 6-9, Österbybruk

Lärare i åk 4-6, Österbybruk

Lärare i trä- och metallslöjd åk 3-9, Österbybruk

Enhetschef rehab, hjälpmedel och förebyggande, Östhammar

Sommarjobb Personlig assistans/LSS

Sommarjobb Hemtjänst/Äldreboende

    Kommunfullmäktige i Östhammar

    • Socialdemokraterna

      15 mandat
    • Moderaterna

      10 mandat
    • Sverigedemokraterna

      9 mandat
    • Kristdemokraterna

      5 mandat
    • Centerpartiet

      4 mandat
    • Övriga

      3 mandat
    • Vänsterpartiet

      2 mandat
    • Liberalerna

      1 mandat
    • Miljöpartiet

      0 mandat
    • Socialdemokraterna

    • Moderaterna

    • Sverigedemokraterna

    • Kristdemokraterna

    • Centerpartiet

    • Övriga

    • Vänsterpartiet

    • Liberalerna

    • Miljöpartiet

    Boendemarknaden i Östhammar

    Det finns flera olika boendemöjligheter i Östhammar. Här kan du se aktuell boendestatistik för våran bostadsmarknad. På Östhammar.se finns det mer information kring boendemarknaden i kommunen.

    Det finns 90 hus och bostadsrätter till salu i Östhammar Källa: Hemnet

    Det finns 21 lediga hyreslägenheter i Östhammar Källa: Bostadsdeal

    En villa på 150m2 i Östhammar kostar 3 867 000kr Källa: Mäklarstatistik

    En lägenhet på 70m2 i Östhammar kostar 1 334 200kr Källa: Mäklarstatistik

    Ett fritidshus på 50m2 i Östhammar kostar 1 467 600kr Källa: Mäklarstatistik

    Skola och utbildning

    Förskola

    I Östhammars kommuns förskolor lägger vi grunden till det livslånga lärandet. Barnen ges möjlighet till ett lustfyllt lärande med goda förutsättningar att utvecklas till företagsamma barn. Förskollärare och barnskötare ansvarar för att väcka barnens nyfikenhet, kreativitet och lust att lära. Vår verksamhet är rolig, trygg och lärorik.

    Östhammars kommun har 13 förskolor som är lokaliserade till kommunens alla större orter, Gimo, Österbybruk, Alunda, Östhammars tätort, Öregrund samt Gräsö. I Gimo drivs en Öppen förskola i samverkan med socialtjänsten, kyrkan, primärvården och sektor Bildning.

    Det finns fyra kommunala dagbarnvårdare samt ett tillsynsansvar över enskilda, det vill säga 20 privata dagbarnvårdare, som också ingår i den kommunala barnomsorgen.

    Grundskola

    I Östhammars kommun finns nio grundskolor och en grundsärskola, det totala elevantalet i grundskolan är cirka 2500 elever. De nio grundskolorna finns fördelade på kommunens fem orter.

    I Alunda finns två grundskolor, Ekeby och Olandsskolan. Även i Gimo finns två grundskolor, Vretaskolan och Vallonskolan.

    I Östhammar finns tre grundskolor Edsskolan, Kristinelundskolan och Frösåkersskolan. Öregrund och Österbybruk har en varsin grundskola, Öregrunds skola respektive Österby skola. Kommunens grundsärskola finns på Vretaskolan.

    Det finns fritidshem på sju av kommunens skolenheterna och på två av skolorna (Frösåkersskolan och Vallonskolan) finns öppen fritidsverksamhet för de äldre eleverna (fritidsklubb). 

    Lyckas tillsammans - för våra elevers bästa!

    I januari 2020 påbörjade grundskolan ett arbete för att förbättra vår struktur för systematiskt förbättringsarbete och resultatstyrning tillsammans med företaget Successful Schools och deras forskningsbaserade modell som heter Modellen. Det övergripande målet för detta arbete är att öka elevernas måluppfyllelse i Östhammars kommun.

    Grundskolan formade olika grupper som har arbetat tillsammans. Rektorer, förvaltning, lärarrepresentanter från varje skola och lärarförbunden samt politiken. Alla har arbetet tillsammans vid flera tillfällen. All personal på våra skolor har under arbetet varit involverade och fått tycka till om och ge input till delar av det som skapats längs med vägen.

    Med den nya strukturen är målet att det ska påverka vardagen på våra skolor – planering, undervisning, bedömning, analys och ett löpande förbättringsarbete. Grundskolan har nu en gemensam grund att vila på med rutiner kring; ”så här gör vi”. Det gör att vi tillsammans kan genomföra skolans uppdrag och processer välgrundat, rättssäkert, likvärdigt och framgångsrikt. Nu ska vi lyckas tillsammans!

    • 13 Förskolor

    • 9 Grundskolor

    • 1 Gymnasieskola

    Mer av Östhammar

    Östhammar kommuns premiumsida är för närvarande under uppbyggnad och kommer publiceras inom kort!

    Flytta till Östhammars kommun | osthammar.se

    Copyright © 2023 · nykommun.se · [email protected] · KMK Nykom AB ·
    FAQ · OM NYKOMMUN · ANSLUT KOMMUN · LOGGA IN

    nykommun.se använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer Godkänn
    Integritetspolicy

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Alltid aktiverad
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SPARA OCH ACCEPTERA