Till Östhammar

Upptäck natur & kultur

Upptäck natur & kultur i Östhammar

Östhammar är perfekt för dig som gillar friluftsliv

Östhammars kommun har med sina 400 mil av strandlinjer och mångfald av öar gott om platser för friluftsliv vid både sjö och skog. Inom kommunen finns 40 naturreservat och 13 friluftsbad. Det finns över 30 naturreservat, allt från lummiga skogar till våtmarker och skärgårdsöar. Vikingaleden och Upplandsleden är två långa vandringsleder som går genom kommunen. Här finns även ett flertal kortare vandringsleder som exempelvis Harvikaleden och Vallonstigen. För de allra minsta finns nu även Myrans stig, en naturstig med lekfulla och lärande inslag, i Hargshamn. 

Bild

En kommun rik på kultur

Järnbruken och dess historia har haft stor betydelse för kulturen i Östhammars kommun. I Forsmark, Gimo, Harg och Österbybruk finns både herrgårdar och bruksmiljöer bevarade i varierad omfattning. Idag används byggnaderna till restauranger, hotell, konferens, utställningar och liknande verksamheter.

I centralorten Östhammar finns det nybyggda Kulturhuset Storbrunn som rymmer bibliotek, biograf, konstrum, ungdomsgård och gästande kulturverksamhet. Storbrunn är en mötesplats full av verksamhet där det egna skapandet och kreativiteten ges utrymme. Här finns allt under samma tak – bibliotek, biograf, konferensrum, ungdomsgård, konstrum, rum för skapande och café. En plats där alla, från de minsta barnen till ungdomar och äldre, var för sig eller tillsammans fyller huset med idéer och aktiviteter. Här kan du se evenemangskalendern.

Ett rikt föreningsliv erbjuder dessutom kulturverksamheter i hela kommunen. 

Bild

Idrott och motion

Ett rikt föreningsliv gör det möjligt att erbjuda aktiviteter året runt på många platser i kommunen.

På alla orter finns en mängd föreningar som driver allt från friidrott, gruppträning, ridklubbar till innebandy-, tennis-, fotboll- och ishockeyverksamhet. Dessutom finns det simhallar, mountainbikespår, gym, utegym och idrottshallar på olika platser i kommunen. Det populära konstsnöspåret i Gimo lockar många längdskidåkare under vinterhalvåret.

I Öregrund hålls årligen Roslagsloppet, en racerbåtstävling, som lockar tusentals besökare. Varje år bjuder Roslagscupen in unga fotbollsspelare från hela landet och Stadsloppet är ett populärt motionslopp. 

Läs mer om utbudet av fritidsaktiviteter på motioniuppland.se

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild