Till Östhammar

Flytta till Östhammar - Ditt hem i Roslagen

Här finns jobben, livskvalité och prisvärt boende

Östhammars kommun och tillväxtsklustret Norduppland

Här har framstående industriföretag under decennier utvecklat och tillverkat världsledande produkter som tillfört landet betydande värden. Fram till år 2035 beräknas flertalet industriprojekt komma till stånd med investeringar på uppemot 50 miljarder kronor för denna region. De privata satsningar som sker är byggande av slutförvar, nyöppnade av Dannemora gruva, flygbränslefabrik, följdinvesteringar i befintliga företag och havsbaserad vindkraft norr om Hållnäskusten innebär att ett grönt industri- och energikluster tar form.

Allt detta sker i områden som ligger cirka timme från Stockholm-Uppsala. Totalt sett beräknas verksamheter i Nord Uppland behöva rekrytera 5 000 individer för att svara upp mot väntad tillväxt och pensioneringar.

Östhammars kommun är en populär sommardestination och många åker ut till sina fritidshus längs med Roslagskusten.

Här finns en mångfald av boenden för olika livsstilar, inbäddade i våran natursköna miljö med närhet till vattnet. En rymlig villa för hela familjen, en lägenhet med bra läge eller ett mysigt fritidshus för avkopplande helger och semestrar – oavsett hur din dröm ser ut finns det flera alternativ att välja mellan i kommunen.

 Varmt välkommen till Östhammar!

Östhammar populär sommardestination-foto-sofieeriksson

Foto: Sofie Eriksson

Populära bostadsområden att flytta till i Östhammar

Ibland kan det vara svårt att veta vilket område som passar ens egna preferenser och livsbehov bäst. Därför vill vi kort presentera några olika populära områden att överväga när du letar efter en bostad i Östhammar.

Alunda – Alunda ligger strategiskt mitt emellan Uppsala och Östhammar längs väg 288 med endast 30 minuters bilresa till både Uppsala och Östhammar, vilket ger en perfekt balans mellan stadsliv och landsbygdens charm. Alunda är en serviceort för en rik jordbruksbygd med många socknar. Karaktäristiskt för Alunda är vackra enbackar, hästhagar och trevliga villaområden. Här finns ett sommaröppet utomhusbad med tre pooler, Modelljärnvägens hus med Frida Lovisas trädgård, Olandsbygdens golfklubb och Alunda fotbollsgolf, paddelhallar samt en MTB-bana och en down hill-bana som ligger mitt i elljusspåret centralt i Alunda tätort.

Dannemora-Österbybruk Dannemora ligger två kilometer från Österbybruk och är en liten ort som är mest känd för Dannemora Gruvor där man bröt malm. Dannemora gruvor hette tidigare Dannemora järnberg och har mer än 500 års historia. Här har man hittat gropar och lämningar som dateras till medeltiden.

Österbruk är ett välbevarat Vallonbruk med tydlig uppdelning mellan herrskap och arbetare som bodde på var sin sida om dammen. Vallonsmedjan, där stångjärnet tillverkades, ligger i centrum med herrgården, kyrkan och parken vid herrgårdsdammen. Runt om Österbybruk finns flertalet leder och stigar, en MTB-bana.

Gimo Gimo Bruk anlades år 1615. Herrgården med tillhörande spannstallar från 1700-talet är idag en modern hotell- och konferensanläggning. Upplandsleden passerar Gimo och dessutom finns en runslinga runt Gimodammen. Vid Gimobadet finns bryggor, boulebana och grillkåta. På vintern håller Gimo Ski Center igång ett konstsnöspår i elljusspåret bakom simhallen.

Östhammars tätort – De centrala delarna av Östhammar erbjuder närhet till butiker, restauranger och andra bekvämligheter. Ett varierat utbud av caféer och restauranger finns både i hamnen och vid runtomkring det gamla rådhuset. Sjötorget bjuder på lek, träning och evenemang ett stenkast bort finns friluftsområdet Krutudden med kiosk, grillplats, bad och dansbana med scen.

Gräsö – Norr om Östhammar hittar du Gräsö, Sveriges tionde största ö, känt för sin natursköna skärgårdsmiljö, lummiga lövskogar, karga hällar och är ett mycket populärt fritidshusområde. Alldeles nära färjeläget på Gräsö hittar du Gräsö gårds naturreservat med utmärkta slingor, grillplats och ett informationscenter

Öregrund – Önskar du en mer marin atmosfär är Öregrund platsen för dig. I denna kuststad hittar du charmiga hus och promenadstråk längst kusten. På sommaren öppnar stadens krogar upp. Evenemang och aktiviteter fyller den lilla pittoreska staden med ett härligt nöjesliv. I Tallparken finns promenadstigar, sandstrand och klippbad.


Populära bostadsområden i Östhammar_foto_annedillner

Populära bostadsområden i Östhammar. Foto: Anne Dillner

Skola och utbildning i Östhammar

Flyttar du till oss med barn i skolålder? Vi erbjuder ett mångsidigt utbildningssystem från förskola till gymnasium. Våra skolor strävar efter att erbjuda engagerande och inkluderande lärandemiljö för elever i alla åldrar. Dessutom finns det möjligheter till fortsatt högre utbildning och yrkesutbildning i närliggande städer som Gävle och Uppsala. Under fliken Skola & Utbildning kan du läsa mer.

lekparkvidsjotorget_foto_annadillner

Lekparken Sjötorget. Foto: Anna Dillner

Flytta till Östhammar – Hitta rätt bostad

Att hitta rätt bostad är en av de viktigaste aspekterna när du funderar på att flytta till en ny plats. I Östhammar finns flera olika bostadsalternativ för alla typer av behov och budgetar.

Villor och radhus

Letar du efter en villa eller ett radhus finns det flera alternativ i kommunen – både i centrala delar men också i mindre tätbefolkade områden. Priser på villor och radhus varierar beroende på olika faktorer, men snittet på en villa i Östhammarområdet är cirka 2,4 miljoner kronor.

Lägenheter

Vill du slippa ta hand om en trädgård och inte har behov av allt för stora ytor kanske lägenhet är rätt alternativ för dig. Lägenheter hittar du på flera ställen i Östhammar, både centralt och mer avskilt. Priserna varierar beroende på antal rum, läge osv – men en tvårumslägenhet kostar i snitt mellan 700 000 och 1,2 miljoner kronor.

Fritidshus

Kanske vill du rymma staden och hitta lugnet i ditt fritidshus. Då är Östhammar ett perfekt läge med fritidshus nära vatten och naturreservat. Priserna varierar beroende på storlek, läge och närliggande bekvämligheter men prisintervallen ligger oftast mellan 800 000 och 2 miljoner kronor för ett fritidshus.

Det är viktigt att notera att priserna och tillgängligheten på bostäder kan variera över tid och det är alltid klokt att kontakta lokala fastighetsmäklare för aktuella priser och information om bostadsmarknaden.

olandsgolfklubb_alunda

Olands golfklubb i Alunda

Näringslivet i stort

Letar du efter ett nytt arbete i samband med din flytt till Östhammar? Då kan det vara kul att veta lite mer om vårat näringsliv.

Vi är en dynamisk kommun med ett varierat näringsliv som sträcker sig över olika sektorer, inklusive industri, turism, och service. Lokala företag och företagare spelar en viktig roll i att skapa sysselsättning och tillväxt i regionen. Vår vackra natur lockar till sig turister och besökare, vilket ger möjligheter för turismrelaterade företag att blomstra. Dessutom finns det en vilja att främja innovation och entreprenörskap från kommunens håll, vilket skapar en positiv miljö för affärsutveckling och framsteg.

Östhammar erbjuder en perfekt kombination av mångsidiga boendealternativ, en vacker omgivning, spännande näringsliv och bra utbildning. Kanske är vi den perfekta platsen för dig? Vi ser fram emot att välkomna dig till vår gemenskap och önskar dig lycka till med din flyttplanering!

Vill du ha mer information som nyinflyttad? Klicka här.  

Letar du nytt jobb i Östhammar? Här kan du se alla lediga jobb och enkelt ansöka.

jennie_fastbolsgardsbutik

Jennie i Fastbols gårdsbutik