Till Östhammar

Aktiviteter för alla årstider

Sommaraktiviteter i Östhammar

  1. Båt & bad i Norra Roslagens skärgård - För den som älskar båtlivet är Östhammars kommun en utmärkt plats att besöka på sommaren. Roslagsloppet och Båtveckan är ett måste för dig som älskar båtar och allt vad det livet innebär. Vill du svalka dig en solig dag finns det flera härliga badplatser att besöka. Tallparken, Sunnanö och Gräsöbadet är några utmärkta alternativ. Sommaren är en tid för njutning och att skapa oförglömliga sommarminnen. Öregrund är den enda platsen på hela östkusten där du kan se solen gå ned i havet. Varför inte duka upp en picknick på en solvarm klippa och se solnedgången? Se fler tips på besöksmål och härliga utflykter.

Bild

2. God mat & kultur - I Östhammars tätort bjuder på nya smakupplevelser väl värda ett besök. På Forslundska villan tar man vara på säsongens råvaror som är närproducerade från lokala bönder och odlare. I den vackra sekelskiftsvillan finns olika miljöer att äta i, beroende på säsong och vad man är sugen på. Här finns också caféer och glassbarer du inte vill missa. Du som är kulturintresserad kan ta dig till Kulturhuset Storbrunn där det egna skapandet och kreativiteten ges utrymme. Missa inte heller Socitetshuset Källör som har en spännande historia som sträcker sig tillbaka till 1887.En mysig trästad med utsikt över vatten.

Bild

3. Shopping på bakluckeloppis - I Norrskedika kan du shoppa loss sommartid på en backluckeloppis. Men inte vilken vanlig loppis som helst utan Sveriges första bakluckeloppis. Idén med en bakluckeloppis kom från Sune Selander 1996, som under ett besök i England besökt flera loppisar, bland annat loppisar där människor kört ut sina bilar på en åker och sålt varor från sina öppna bakluckor. Hemkommen från sin resa bestämde Sune att det va en bra idé att testa i Norrkedika, och döpte fenomenet till bakluckeloppis. Idag är Bakluckan (som loppisen kallas) kommunens största turistattraktion med ca 50 000 besökare per år. Här finns också en gatuköksvagn som serverar mat, godis, kaffe med mera.

Bild

4. Knutmassomuseet i Gimo - På Knutmassomuseet i Gimo får man följa med på en resa genom Gimos historia och lära sig om knutmassofirandet och dess mystiska ursprung. Museet har en lekfull stämning och passar hela familjen. Alla besökande barn får ett pass till tidsresan, kan leta stämplar och pyssla sig en egen knutgubbe i miniatyr. Knutmassomuseet har gratis inträde och är ett roligt utflyktsmål för alla åldrar.

Bild

5. Utforska Österbybruks herrgårdsområde - Österbruks herrgård har mycket att erbjuda. Allt från konst till föreläsningar, antikhandel, hantverksbutiker, orangeri, museum och Café. Herrgården erbjuder också föreläsningar och andra evenemang. Promenera runt i herrgårdsområdet och se byggnader som härstammar från 1700-talet. På Wärdshuset Gammel Tammen kan du boka weekend paket med tre rätters middag och logi i herrgårdsflygeln. I nära anslutning finns Simbadets camping där du kan svalka dig med ett dopp från långa badbryggor eller vid den lilla sandstranden.

Bild

Höst- och vinteraktiviteter i Östhammar

  1. Vandra i höstlandskap - Hösten är en underbar årstid i Roslagen och naturen är som vackrast till fots. För dig som gillar att vandra bör du testa Vikingaleden, Upplandsleden eller stigarna på Raggarö. Vill du ta med dina yngsta på en promenad finns det en 250 meter naturstig för barn i Hargshamn.
  2. Gimo Ski Center - Ge dig ut i vintervädret på skidor i Gimo Ski Center. Här finns utmärkta spår för dig som vill ta dig ut på längdskidor. Packa varm choklad, klä på er varmt och njut av vintern på bästa sätt.
  3. Julmässan på Österbruks Herrgård - Vill du besöka en julmässa i klassisk stil är Österbruks Herrgård platsen för dig i juletider. Här hittar du cirka 80 olika utställare inom hantverk och slöjd. Här finns också utställare inom mat som säljer allt från korv, skinka, marsipan, konfektyr och mycket mer.
  4. Skridskor på Stordammen - En rolig vinteraktivitet för hela familjen är skridskor. Packa med matsäck och varm dryck till Stordammen där det samlas skridskoåkare om vintern. Det är enklast att kliva ner på isen vid Simbadets camping eller vid Aspbobadet. Har du med dig grillad korv finns det platser där du kan grilla och äta din matsäck.
Bild