Till Töreboda

Tio platser att besöka

Tio platser att besöka i Töreboda

Töreboda Golfklubb

Spelar du golf? Då får du inte missa ett besök på Töreboda golfklubb som är välkänd för sin vackra bana och magiska vy över Månsarudsjön.

Banans mest berömda hål är 10:an med 100 meter vatten mellan tee och green. 10:an har klassats av tidningen Golf Magazine som ett av de 500 bästa hålen i världen. Flera år i rad har 10:an varit med på Svensk Golfs lista över Sveriges 100 bästa golfhål och har utnämndes till ett av Europas 100 bästa golfhål av Golf World.

Det finns även möjlighet att bo på golfklubben, välj mellan att sova på Herrgården, i en stuga eller på campingen.

Här kan du läsa mer om Töreboda golfklubb.

Bild

Hajstorp slussområde vid Göta kanal

Sitt ner och ät en glass eller drick en god kopp kaffe på Slusscaféet samtidigt som båtarna slussar. I magasinet Hajstorp finns en försäljningsutställning med lokalt hantverk. Köp handvävda mattor och keramik i form av skulpturer men också flera andra hantverk av smide, textil, silversmycken med mera. Detta är ett utmärkt utflyktsmål för dig som är intresserad av slöjd och konsthantverk. Du som vill bekanta dig bättre med området kan boka en guidad tur längs med Göta kanal.

Här finns mer information om Hajstorp slussområde.

Bild

Färjan Lina

Sedan slutet på 1930-talet har den speciella farkosten, även kallad färjan Lina, dragits för hand över Göta kanal. Färjan Lina är Sveriges minsta reguljära färja vars korta färd tvärs över kanalen tar mellan 20-25 sekunder. När du besöker Göta kanal är färjan Lina ett roligt inslag för alla i familjen, testa att dra er över kanalen på denna hundra år gamla färja.

Bild

Vandra i vacker natur

Älgaråsleden, Hälsans stig och Göta kanal är exempel på vackra vandringsstråk i Töreboda. Att promenera är en rolig aktivitet för alla åldrar, hur lång vandringen blir bestämmer ni själva. Vill du göra dagen till en rolig utflykt - packa picknick korgen eller ryggsäcken och slå dig ner på en vacker plats.

Bild

Töreboda gästhamn

Töreboda gästhamn är en mötesplats för människor i alla åldrar. Du som vill stanna över natten, eller längre än så kan ta in på campingområdet. Där finns tempererad bassäng och barnpool, samt gästplatser och servicehus. Här finns också äventyrsgolf och skatebana och god mat och fika. Här kan du få mer information om Töreboda gästhamn.

Bild

Borreboda dammar

Borreboda dammar har ett rikt fågelliv. Under sommaren kan ett 40tal olika arter observeras här och runt dammarna finns en naturstig man kan promenera. Varför inte packa picknick korgen och spana på fåglar i den varma sommarkvällen?

Borreboda dammar kallas också för Lerhålorna, där man hämtade lera till tillverkning av murtegel, takpannor och dräneringsrör på 1900-talet. Sensommaren 1977 stängdes bruket i Töreboda ner, och lerhålorna fylldes med vatten och blev igenvuxna med vass. Vill du läsa mer om Borreboda dammars historia kan du göra det här.

Bild

Cykla längs med Göta kanal 

Att cykla utmed kanalen är en populär utflykt för hela familjen. Oavsett om du vill cykla en lång- eller kort sträcka finns det mysiga stopp längs med vägen. Vid nästan alla slussområden finns café eller restaurang för den som behöver fylla på med energi. Vill man stanna över natten och fortsätta sin tur dagen efter finns flera övernattningsmöjligheter.

Just nu pågår ett projekt med en nationell cykelled längs med Göta kanal. Cykelleden beräknas bli 20 mil lång med en infrastruktur som är anpassad till internationella och nationella besökare.

Ta chansen och upplev Göta kanal från cykeln

Bild

Vandringsleder och motionsspår

Haboskogen

I Haboskogen finns elljusspår och motionsspår i vacker miljö. När snötäcket lagt sig om vintern hittar du ett skidspår och en rolig pulkabacke för de minsta. Här finns också Mostugan som sköts av orienteringsklubben Skogsstjärnan. Där finns omklädningsrum med både dusch och bastu.

Slätte

Tjärbrukssjön ligger i skogen i Slätte. Här finns två populära motionsspår som passar utmärkt för en löptur, men också för dig som vill ta en mysig promenad och stanna för en picknick vid grillplatsen eller i skogen.  

Hälsans stig längs med Göta kanal

Längs med Göta kanal slingrar sig Hälsans stig. Promenaden sträcker sig över 4,5 kilometer i vacker omgivning. Slingan startar vid Färjan Lina och tar slut vid Gastorps bro. Längs med promenaden passerar du Töreboda gästhamn med caféer och restauranger, Töreboda camping och lekplatser. En stor del av slingan är asfalterad vilket gör den ideal för en runda med barnvagnen eller hunden. Hälsans stig har fått sitt namn för att påminna och belysa vikten av ett aktivt liv och hur det minskar risken för hjärt- och lungsjukdomar.

Bild

Tivedens nationalpark

Tivedens nationalpark ligger inte i Töreboda kommun, men är ett häftigt utflyktsmål nära Töreboda värd att nämna. I Tivedens nationalpark finns det olika svåra och långa utmaningar för familjen, eller äventyraren. Här i en av SydSveriges vildaste skogar kan du upptäcka kaotiska blockmarker med klippblock upp mot 10 meter höga, utforska grottor och besöka någon av nationalparkens vildmarkssjöar.

Vill du ta med dig matsäck och grilla korv eller slå upp ditt tält för natten i den vackra skogen? Här kan du få mer information inför ditt besök i Tivedens nationalpark.

Bild

Historia och äventyr på Karlsborgs fästning

Karlsborgs fästning, precis som Tivedens nationalpark ligger utanför kommunen, men är en häftigt utflykt för hela familjen. Fästningen har anor som sträcker sig bak till 1819 och är ett roligt besöksmål för hela familjen oavsett ålder. De allra minsta kan gå en spännande skattjakt, de äldre besökarna kan ge sig ut på en stadsvandring innanför vallarna. Här finns också ett museum, restaurang, konditori och vandrarhem för dig som vill stanna över natten.

Här kan du läsa mer om vad Karlsborgs fästning har att erbjuda.

Bild